maanantai 19. lokakuuta 2015

Viime lauantaina oli Vipun jäsenilta. Ja oikein mukava ilta olikin, oli kiva jutella ihmisten kanssa. Puhuttiin mm. kaavoituksesta ja toriparkista. Varmaan jotkut hämmästyivät kun kuulivat mun suusta lauseen "Toriparkin saa rakentaa". 

Mutta sitten kävi enempi järkeen kun kerroin lauseen loppuun :) Niin, musta toriparkin saa rakentaa, jos sinne saa ajaa vain kierrätysmetallista valmistetuilla, uusiutuvalla energialla käyvillä sähköautoilla. Tämä vaan on todellisuutta vasta pitkän ajan kuluttua jos silloinkaan. Olemme kuitenkin askeleen lähempänä.

Päästöhuijaus on jo saanut aikaan muutoksia siinä, mihin autoteollisuus ilmoittaa satsaavansa kehitystyössä. Kursiivi oli tahallinen; se mitä nyt kohun ollessa kovimmillaan osakkeenomistajien rauhoittamiseksi ilmoitetaan, on eri asia kuin mitä loppuviimein tehdään.

Osakkeenomistajien sana on yrityksissä laki. Tässä tapauksessa yrityksen voiton maksimointi sillä, että saadaan ihmiset ostamaan nimellisesti ympäristöystävällisempiä autoja totuuden ollessa toinen, oli eräs syy päästöhuijaukseen, mutta nyt voiton maksimointi voikin olla tärkein syy siihen, miksi Volksvagen ryhtyisi aidosti kehittämään sähkömoottoreita ja satsaamaan kestäviin polttoaineratkaisuihin. Osakkeen hinnan laskiessa on vaihdettava strategiaa.

Voimme pian todistaa autoteollisuuden suurta ja historiallista suunnanuutosta. Mutta vain jos media ei unohda tätäkin uutista viikon päästä vaan kasaa jatkossakin uutisoinnilla painetta autoteollisuuden niskaan uusien vaihtoehtojen kehittämiseksi.

Ei kommentteja: