tiistai 20. lokakuuta 2015

Tänään on käyty kiinnostavia keskusteluja siitä, miten eliitti on sitä mieltä Suomessa, että yliopistossa on paljon löysiä jotka pitää saada pois. Painotettiin mm. sitä, miten kyse on eliitin mielipiteestä.
Näkisin tosiaan itse, ettei kyse ole vain eliitin ajattelutavasta vaan erittäin laajalle kansankerroksiin ulottuvasta ajattelutavasta. Ja juuri se selittää ne vaihtoehtoista ajattelua kohtaavat vaikeudet. Pelkkä eliitti olisi sinänsä ehkä helpompi haaste(?!) 
Ajattelutavan levinneisyydestä ja vaarallisuudesta kertoo omaa tarinaansa se, että sen jakavat todella monet jotka eivät ole missään tekemisisssä yliopiston kanssa, kuten myös yliopiston sisällä se jaetaan. Eräskin arkeologiasta valmistumassa oleva peräänkuulutti keskusteluissamme aikoinaan lisää kuria yliopistolle. Hänkin on opiskellut yliopistolla, mutta ei ole ymmärtänyt, mistä tutkimuksen- ja tieteenteossa on kyse.

Tänä päivänä tämä tällainen ajattelu on se yleisin, ja se nähdäkseni selittää myös aikoinaan yliopistolain helppoa läpimenoa. Koska suuri yleisö oli jo valmiiksi sitä mieltä, ettei yliopistoissa tehdä välttämättä mitään järkevää, yliopiston perimmäiseen tehtävään ja rahoituskulttuuriin puuttuminen oli yksinkertaista.

Olen törmännyt kerta toisensa jälkeen ihmisten käsitykseen siitä, ettei yliopistossa tehdä mitään hyödyllistä. Hyötynäkökulman korostamista oli paljon esim, kun alustin jotain puolitoista vuotta sitten Turun pääkirjastossa Totuus ja tolkku-filosofian keskustelukerhossa tieteen vapaudesta ja sen haasteista. 
Emme päässeet keskustelemaan tieteen- ja tutkimuksenteon olemuksesta filofofiselta kannalta kuten oli tarkoitus, koska ihmiset peräänkuuluttivat sitä miten kaikesta tehtävästä tutkimuksesta on saatava selkeä, mitattavissa oleva hyöty. Olisi ollut tärkeää päästä keskustelemaan siitä, kuka hyödyn määrittelee ja miten se mitataan. 
Yhteiskuntaa eteenpäin vievä ja tasapainoisesti kehittävä tieto voi olla sellaista, josta ei heti näytä olevan mitään hyötyä, joka päinvastoin käy vastoin kaikkea juuri nyt muodikasta ajattelua; nyt voimassa olevaa hyödyn määritelmää.

Ei kommentteja: