torstai 6. helmikuuta 2014

Edustajisto päätti TYYn lainakassapalvelusta luopumisesta tammikuun kokouksessaan
TYYn jäsenistön käytössä on ollut oma lainakassa, josta jokainen Turun yliopiston ylioppilaskunnan jäsen on pystynyt saamaan maksimissaan 200 euron pienen lainan tai maksimissaan 500 euron ison lainan. Lainat on myönnetty kahden takaajan omavelkaista takausta vastaan.
TYYn edustajisto päätti pitkällisen keskustelun jälkeen lakkauttaa opiskelijan lainakassapalvelun tammikuun kokouksessaan 29.1.2014. Perusteluissa lakkauttamiselle edustajisto painotti sitä, että palvelu ei enää vastannut alkuperäistä tarkoitustaan heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien opiskelijoiden tukemiseksi tiukoilla lainaehdoillaan ja sitä että lainakassan käyttöaste oli jäsenistössä alhainen. Lainakassasta haettiin lainoja muutamia kertoja vuodessa.
Samassa kokouksessa edustajisto päätti kuitenkin hyväksyä ponnen, joka velvoittaa TYYn hallitusta selvittämään vaihtoehtoisia malleja vähävaraisten opiskelijoiden tukemiseksi lainakassan tilalle.

*****

Mun kiinnostus asiaan liittyy pitkälti siihen, että olin 2010 ylioppilaskunnan sääntötoimikunnassa Vihreän Vasemmiston eli ViVan edustajana ja ainoa, joka vastusti lainakassan ehtojen tiukentamista. Vaikka toimikunnassa oli vihreä ja demari. Minusta kyse oli lainakassan alasajosta, ja meille perusteltiin palvelun muutoksen syyksi väärinkäytöksiä, mutta näimme asiasta myös tilastoja eikä kyse minusta ollut mistään laajasta hyväksikäyttöaallosta. 

Päinvastoin, minusta vaikutti siltä, että lainakassapalvelun purkamisessa käytettiin samoja argumentteja mitä julkisessa keskustelussa sosiaaliturvan alasajosta yleensä, että kun sitä käytetään niin paljon väärin niin siinä nähdään perusteet sen saatavuuden vaikeuttamiselle. Ja kuitenkin väärinkäytöksiä on todella vähän siihen nähden, miten paljon sosiaaliturvaa jätetään hakematta.

Minusta oli niin, että ensin heikennetään ehtoja ja sitten vähäistä käyttöastetta käytetään perusteena alasajolle. 

Minä painotin sääntötoimikunnassa lainakassan merkitystä jäsenpalveluna, josta voi tosiaan olla iso apu tiukassa tilanteessa olevalle opiskelijalle. Kaikilla ei ole töitä tai mahdollisuutta kääntyä kavereiden tai vanhempien puoleen ongelmissa. Jäin kuitenkin yksin humanismiargumentteineni. Eriävät mielipiteeni kuitenkin kirjattiin pöytäkirjaan, vaikka sihteeri ei aluksi niin halunnutkaan menetellä.

Vaikuttaakin siltä, että toimikunnassa vaikuttaneiden kauppakorkeakoululaisten pankkitoimihenkilöiden märkä uni on viimein toteutunut. Ja kun syksyn edarivaalit voitti tämä kauppaopistolaisten, TYY terveeksi-porukan ja Lexin vaalirengas, jonka linja on erittäin oikeistolainen nimellisestä sitoutumattomuudestaan huolimatta tai juuri siksi, edarin ylivoimainen enemmistö siis ajaa kovaa linjaa jota noudatetaan nyt valitettavasti kautta edarin.

Jos miettii, ettei juuri ketään kiinnostanut meidän syksyn lukupiirimme eikä tasan ketään keskustelutilaisuus ja ynnää siihen tämän päätöksen, voi todeta että yliopistolla jylläävät kovat ja armottomat arvot. Toisaalta, miksi yliopisto muodostaisi poikkeusta muuhun yhteiskuntaan kun yliopistostakin on karsittu myös kiinnostus keskustella siellä tapahtuvista muutoksista.

Maaliskuinen rehtoraatin organisoima kysely yliopisto-opintojen työelämärelevanssin parantamisesta tulee toden totta olemaan mielenkiintoinen. Menen kuuntelemaan, siitä on varmasti hyötyä myös alustustani varten 13.3., kun alustan pääkirjaston Totuus ja Tolkku-keskustelukerhossa aiheesta " Onko vain nopea opiskelu oikein". 

Tässä lisätietolinkki. Kerhossa pidettiin tänään jo toinen alustus!

http://www.turku.fi/Public/default.aspx?contentid=488173

Olen viime päivät kuluttanut puhki uutta aarrettani, Disclosuren Settle-albumia. Todella mahtavaa musaa! Ja upea juttu että parikymppisiltä kundeilta tulee todella kypsää ja sielukasta house/electromusaa. Disclosuren musaa on vaikea määritellä ja se onkin yksi kivoimmista asioista. Virkistävää musaa ilman lokeroita.













Ei kommentteja: