sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Täysin äsken Kuntaliiton kyselyn siitä, millaisia tehtäviä kunnilta voisi vähentää. Tämä liittyy hallituksen kaavailuihin säästää taas miljardi euroa. Kyselyyn vastaaminen meni nopeasti, en ole valmis leikkaamaan mistään palveluista. Päinvastoin, minusta valtionosuudet tulee nostaa entiselle tasolleen ja tämä alituinen säästötarve tulee nähdä sellaisena mitä se on; uusliberalistisen politiikan ilmentymänä.

Heikko valtio, jonka tehtävät on siirretty yksityiselle sektorille on pitkälti toteutunut Suomessa. Ja vielä pitäisi yksityistää lisää. Ja Turun veroprosentin korotusta esitetään ratkaisuna, kun ne verorahat nytkin menevät hornan tuuttiin. Vahva valtio on vastaus. Jos mietin vaikka taannoista joukkoliikennelautakunnan päätöstä nostaa bussilipun hintaa, sen taustatiedoissa todettiin, että joukkoliikenteen kustannuksista 60% rahoitetaan joukkoliikenteen tuloilla ja siis vain 40% julkisista varoista.

Verovarojen kohdentamisessa on siis paljon, paljon työtä. Jos kunta ei yksin suoriudu tehtävistään tavallisten ja vähävaraisten kuntalaisten palvelujen turvaajana, valtion on tultava hätiin. Vasemmistoliiton tulisi puhua vahvan valtion puolesta.

****




Aina kun luomuruoka saa lisätilaa kaupungissa, pitää olla iloinen. Niinpä Martin Kulttuuriolohuoneelta  http://martinkulttuuriolohuone.wordpress.com/ kuului oikein hyviä uutisia männä viikonloppuna, kun siellä avautui luomukauppa. Kipaisin eilen paikan päällä täydentämässä muonavarastoja ja nauttimassa kahvilan herkuista.

Ja tänään päätin sunnuntai-iltapäivän ratoksi ex tempore mennä katsomaan Gravityn. Olin lukenut Sandra Bullockin puffihaastattelun Voguesta, en sen perusteella saanut kovin tarkkaa kuvaa leffasta. Se vaikutti vaan joltain hömppäspektaakkelilta. Mutta sitten kuulin toisenlaisia arvioita; että se olisi klaustrofobinen ja upean visuaalinen trilleri. Ja totta virkkoivat. En kadu päätöstä, välillä on oikein kivaa rikkoa rutiineja. Bullock tekee pääosassa vaikuttavaa työtä, vaikka pienoinen lässytys elokuvassa harmittaakin. Mutta jo pelkän visuaalisuuden takia kannattaa käydä katsomassa.

Ei kommentteja: