torstai 27. tammikuuta 2022

Kiitos todella paljon kaikille äänestäjilleni aluevaaleissa! Oma tulokseni on aika huono, mutta jokainen ääni sitäkin arvokkaampi. Minulla ei ollut nyt mahdollisuuksia satsata tarpeeksi paljon taloudellisesti, enkä ole somessa kovin aktiivinen. Tein sen, mitä pystyin. Löytyi kuitenkin ihmisiä, jotka jaksoivat perehtyä työhöni ja tavoitteisiini, kiitos teille!

Laitan vähän mietteitä myös aluevaaleista yleensä, niistä riittäisi analysoitavaa kyllä todella pitkäksi aikaa. Nyt on ollut hetki aikaa istua alas taaperon perässä juoksentelulta. Suomen ensimmäisten aluevaalien äänestysprosentti oli 47,5. Hirvittävän huono, tänä keväänä aloittava aluevaltuusto toimii hyvin heikolla mandaatilla, kun alle puolet äänioikeutetuista äänesti. Yksi kuvaava esimerkki on Varissuon äänestysprosentti Turussa, vain noin kolmasosa äänioikeutetuista äänesti. 


Kokoomus siis ikävä kyllä voitti vaalit paitsi Varsinais-Suomessa, myös koko maassa. Vasemmistoliitto ylsi neljänneksi suurimmaksi kahdeksan prosentin ääniosuudella. Hallituksessa mukanaolo ei ole nostanut kannatusta, vastoin innokkaimpien lupauksia. 


Oikeiston voitto tarkoittaa äkkiseltään hyvin kylmää kyytiä juuri niille, jotka verovaroin rahoitettuja sotepalveluita käyttävät. Mietin myös, onko tänne tulossa kokoomuksen rustaamaa aluesopimusta Turkusopimuksen tapaan. Jos Vasemmistoliitto olisi yltänyt pronssipaikalle maan mittakaavassa, olisin optimistisempi, mutta Keskusta haluaa helposti ohjata asioita haluamaansa, kokoomuksen kanssa yhtenevään suuntaan kolmanneksi suurimpana puolueena. 


Heikko äänestysprosentti edellyttää minusta suurta nöyryyttä valituilta. Kun päätöksillä on tällainen mandaatti, ei ole pohjaa jatkaa palveluiden alasajoa. Sitä varmasti silti yritetään. Osallistuin kerran vaalipaneliin, jossa oli myös kokoomuslainen. Kun tuli puheeksi, että kuntalaisilta pitäisi kysyä asioista myös vaalien välillä, hän vetosi että vaalit ovat kerran neljässä vuodessa, ja Kokoomus voitti niissäkin vaaleissa. Kuntalaisilta oli hänen mukaansa siis jo kysytty, eikä ollut tarvetta kysellä vaalien välillä. Tätä logiikkaa varmaan kuullaan eri tavoin muotoiltuna tulevina vuosina. Ihmisten usko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa tulee heikkenemään, ellei sitä kaikin keinoin tueta ja palveluita paranneta. Hyvinvointialueet eivät voi olla, eikä niistä voi tehdä pahoinvointialueita. 

Ei kommentteja: