sunnuntai 16. tammikuuta 2022

 https://yle.fi/uutiset/3-12270755

”Vanhusten kotipalvelun asiakkaat ovat yhä huonokuntoisempia, ja heidän hoitamisensa kotona on haastavaa. Asumispalvelujonot ovat pitkiä.”


Jutussa haastateltu lähihoitaja on mieletön ammattilainen, yrittää luoda kiireettömyyden tuntua kun aikaa on vain minuutteja per asiakas. Vanhusten kotihoitoa on säästösyistä lisätty, ja haluttu unohtaa että se syventää vanhusten yksinäisyyttä. Kuten yksi vanhus sanoo jutussa: ”Enhän minä ole enää paljon mitään”. Lohdutonta. Yhteiskunnassa on ollut monella tasolla paluuta aikaan, jolloin ne hoitivat, jotka sen halvimmalla tekivät. Eikä piitata yksinäisyydestä ja epäinhimillisyydestä. Muutos tarvitaan heti.


Vipun kuntavaaliteeseissä puhutaan myös vanhustenhoidosta, ja kohta sopii tähän täydellisesti hoivapalvelujen siirtyessä hyvinvointialueelle. Hyvinvointialue ei voi olla pahoinvointialue. 


”Arvokas vanhuus ei saa olla kiinni kukkaron koosta. Kaikki vanhukset eivät halua eivätkä voi asua kotonaan. On pidettävä huolta, että on tarpeeksi kunnallisia laitospaikkoja ja ammattitaitoista henkilökuntaa. Hyväkuntoisimpien vanhusten kotihoidon laatua tulee valvoa.”

Ei kommentteja: