torstai 19. huhtikuuta 2018

Oli nostalgista muistella Vipun eläinoikeusillassa, Veikan alustuksen jälkeisessä keskustelussa omia, väliin hyvin haastaviakin aikoja TYYn ravintolavaliokunnassa kasvis- ja vegaaniruoan puolestapuhujana. Silloin me vasemmisto- opiskelijoissa olimme hyvin yksituumaisia suurkeittiöhenkilökunnan koulutuksen kiireellisyydestä...Kasvis- ja vegaaniruoalla pitäisi olla minusta tänä päivänä sama asema kaupungin ruokaloissa kuin liharuoalla. Se on normi edelleen. Voisi puhua lihanormatiivisuudesta, kun usein käytetään termiä heteronormatiivisuus toisessa keskustelussa...Asetelman kääntäminen on ihan mahdollista mutta vaatii toimia ja tahtoa, kiireellisesti.

Mielestäni kunnan tärkeimpiä keinoja eläinten aseman parantamiseen on juurikin tuo asetelman kääntäminen. Toiseksi, eläinsuojelulakia rikkovilta ja siihen leväperäisesti suhtautuvilta tuottajilta ei pitäisi ostaa raaka-aineita. Kolmanneksi elintarvikevalvonnassa pitäisi kohdentaa resursseja gluteenittomien leipomotuotteiden valvontaprojektien lisäksi lihan alkuperän tarkempaan syynäykseen, siihen että eläinten elinolot olisivat nykyistä huomattavasti keskeisempi faktori...
Oli tosi hyvää keskustelua, tilaisuuden järjestelyistä vastaavana, idean "äitinä" oon kyllä tosi tyytyväinen! Aina pitää olla, jos tuntuu että ihmiset saavat keskustelusta jotain ja asiat edistyvät.

Lihatalojen mainoskampanjatkin olivat meillä agendalla. Olen kirjoittanut blogissani aiheesta, mutta kyllä se risoo miten Suomessa perhetilalla kasvanut broileri olisi pelkästään niistä syistä eettinen valinta. Eipä olekaan, mainonta ei puutu ongelman ytimeen eli lihansyöntiin. Eihän lihataloilta voi lihansyönnin kritiikkiä odottaakaan, ymmärrettävää kyllä. On oltava iloinen että eläinaktivistien työ on tuottanut tulosta siten, että eläinten hyvinvointi ja eläintenpito- olot ovat nousseet tuottajillakin keskusteluun.

Oma lautakuntanihan vastaa tätä nykyä kaupunkiympäristötoimialan viranomaistehtävistä, johon kuuluu ympäristölupien myöntämisen lisäksi myös eläinlääkintähuolto ja eläinsuojelutoiminta. Lautakunnan tammikuisen päätösvallan ulkoistamispäätöksen jälkeen on entistä vaikeampaa pitää huolta myös eläinten oikeuksien toteutumisesta, pitää kuitenkin yrittää. Virkamiehillä on toki asiantuntemus, mutta he ovat työnsä puolesta sidottuja toimimaan vallitsevien normien mukaan ja mikäli normit ovat huonoja ympäristön ja eläinten kannalta, ei se lupaa paljoakaan.

Eläinten asema on tuntunut unohtuneen maakuntauudistuksen pyörteissä. Valvontaeläinlääkärien asema on mm. tulilinjalla. Onkin huolehdittava, etteivät myöskään eläinten oikeudet vaarannu jos monilta osin ongelmallinen maakuntauudistus toteutuu...

Tässä kuvia Koulusta.






Ei kommentteja: