maanantai 10. heinäkuuta 2017

Hienoa ja tärkeää uutisointia Turun Sanomilta. Samalla sivulla tämän päivän lehdessä on juttu Etelämantereesta näinä päivinä irtoavasta jäävuoresta ja sen vaikutuksista, heti sen alla on juttu Brasilian laittomista sademetsähakkuista, joita tehdään lihakarjan laiduntamista varten. 

Jäävuorta käsittelevässä jutussa todetaan, että mikäli koko Larsen C- jäähyllyn massa päätyisi meriveteen, maailman meriveden pinta nousisi kymmenellä sentillä. Nyt irtoava alue vastaa kooltaan puolta Varsinais-Suomea. Tutkija myös toteaa siinä, että jäätiköiden irtoaminen liittyy suoraan ilmastonmuutokseen. Hakkuujutussa korostuu sademetsien merkitys ilmakehän hiilidioksidin sitojana. Jutussa ei puhuta naudanlihan sinänsä valtavasta hiilijalanjäljestä, mutta todella hienoa journalismia osoittaa juttujen sisältö ja sijoittelu. 

Ihmisten on helppoa valita marketissa halpaa brasialialaista naudanlihaa. Jos jutut vähentävät yhtään niitä ostoksia, ne ovat jo suuren osan tehtävästään hoitaneet. Vastuullisuus ja ymmärrrys metsien merkityksestä näkyy kyllä tosiaan puuttuvan täältä Suomestakin, kuten Turun Saramäen tapaus osoittaa ja johon lehtimielipiteelläni viittasin. Valistaminen ja kasvatus korjaavat ongelmaa vain vähitellen. Aikuiset voivat omilla valinnoillaan arjessa näyttää esimerkkiä lapsille, mitä ruokaa kotiin ostetaan, lihaa vai valitaanko kasvis- tai vegaaninen vaihtoehto. Turun kaupunki voisi ottaa käyttöön vaikka kolme kasvisruokapäivää viikkoa kohti kaikissa ruokaloissaan.

Ei kommentteja: