torstai 11. toukokuuta 2017

Näyttää siltä ettei Turku-sopimusta tulisi. Toivon, että nyt oltaisiin päästy päätöksentekoa vuosiksi sitovasta, leikkauspolitiikan virkaa toimittaneesta sopimuksesta. Varmaa se ei taida vielä kuitenkaan olla. 

Äsken oli piirihallituksen kokous, jossa käytiin maakuntavaaliasioita ja todettiin muun muassa se mahtava uutinen, että maakuntahallitus haastaa kaikki Varsinais-Suomen kunnat mukaan HINKU- kunniksi, tällä hetkellähän vain muutama täkäläinen kunta on mukana hankkeessa. Erinomaista! Ehdokasasettelu päätettiin taannoisessa piirikokouksessa antaa piirihallituksen tehtäväksi. Kävimmekin kokouksessa läpi mahdollisuuksia maakuntavaltuuston ehdokkaiden jakautumisperusteista. Itse pidän äärettömän tärkeänä, että vaaleissa kuuluisi maakunnan, ja myös pienten paikkakuntien ääni. 

Kun soteuudistus uhkaa kuihduttaa viimeisetkin palvelut haja-asutus alueilta, pitää varmistaa että myös pienempien kaupunkien ja maaseudun asukkaiden ääni kuuluu päätöksenteossa. Kun tähän yhtälöön lisätään, että valtuustojen paikkamääriä on piennennetty nimenomaan monella pienellä paikkakunnalla ja äänestyspaikkoja vähennetty, on entistäkin tärkeämpää huolehtia ettei päätöksenteko keskity liikaa.

Suomen soteuudistus on minusta monella tavalla verrannollinen USAn tilanteeseen, jossa parhaillaan käsitellään Trumpcarea. Se on läpäissyt jo ensimmäisen esteen. Esitys veisi toteutuessaan terveydenhuollon miljoonilta ja heikentäisi ratkaisevasti naisten asemaa ja äitiyshuoltoa. Neuvolapalveluissa jenkit ovat jo tällä hetkellä huomattavasti jäljessä huippumaita. Tilannetta käsitellään komedian keinoin, ja pakko sanoa että Bill Maher on kertakaikkiaan liekeissä tässä pätkässä. Hulvatonta.

Ei kommentteja: