lauantai 20. syyskuuta 2014

Tähän viikkoon on tosiaan mahtunut kaikenlaista. Tuon tiistainkin jälkeen, onneksi kuitenkin positiivisiakin asioita. EU-komissio on kehottanut jäsenmaita monipuolistamaan energiantoimittajiaan ja vahvistamaan energiaomavaraisuutta, jotta riippuvuutta Venäjästä saataisiin vähennettyä. Suomen hallituksen päätös ydinvoimayhteistyöstä venäläisten kanssa sotii tätä periaatetta vastaan, vaikka se periaatteessa vähentää Suomen riippuvuutta venäläisestä kaasusta ja öljystä.

Ratkaisulla on moniulotteiset seuraukset. Tässä tilanteessa olisi mielestäni viisasta lisätä energiaomavaraisuutta panostamalla uusiutuviin energiamuotoihin. Ydinvoiman pitäisi olla menneisyyttä.

Vihreät jättivät hallituksen päätöksen seurauksena. Ympäristöministeri Ville Niinistö totesi ratkaisun heijastavan suomettuneisuutta. Minusta tämä oli erikoinen kommentti ottaen huomioon, että vihreät nimenomaan jäivät hallitukseen, kun hallitus muutama vuosi takaperin hyväksyi kaksi ydinvoimalupaa.

Turun Sanomien Hannu Miettusen sanoin" Vihreät eivät vastusta ydinvoimaa sinänsä, vaan venäläistä ydinvoimaa". Kyllä taas repesin. Miettunen on viime aikoina kerta kaikkiaan toistuvasti osunut siihen kuuluisaan naulan kantaan, hänen taannoinen kolumninsa "Olli A. Manni- aina paikalla kun tapahtuu", oli hauskinta mitä olen Turun Sanomista lukenut vuosiin.

Ja loppuviikosta Jyrki Yrttiaho ilmoitti vetäytyvänsä Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaiden jäsenäänestyksestä, ettei hän aio asettua ehdolle. Hän jättää jälkeensä yli 4600 ääntä jotka nyt hajoavat ympäriinsä. Ratkaisu vaarantaa mahdollisuuksia maakunnan kolmanteen lisäpaikkaan eduskuntavaaleissa, täytyykin nyt vain toivoa ettei Yrttiahon ratkaisu heikennä vaalitulosta.

Turussa riemuittiin tässä välissä telakkauutisesta. Suomen valtio osti Turun telakan yhdessä saksalaisen Meyerin kanssa. Ja päätöksen saatua lopulta sinettinsä Turun telakka sai upeimman lahjan vuosikausiin; 10 000 henkilötyövuotta. Ratkaisun vaikutukset Turun ja samalla Varsinais-Suomen teollisuudelle ja alihankintaverkostolle ovat tietenkin hienot.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on saanut paljon positiivista julkisuutta Turun telakan pelastajana, vaikka harasi viimeiseen asti valtion mukaantuloa vastaan. Vasemmistoliitto teki paljon työtä telakan puolesta mutta Vapaavuori sai propsit monen silmissä median myötävaikutuksella. Minusta Turun telakka tai yleensä Suomen laivanrakennusteollisuus pelastuu lopullisesti valtion sataprosenttisella omistuksella, yritysriippuvuus on kuitenkin aina epävarmaa kuten on nähty. Ties kuinka monta omistajaa Turunkin telakalla on ollut varsin lyhyessä ajassa.

Ja tänään oli Turku Pride, joka oli menestys. Toivottavasti oikeus olla oma itsensä on jonakin päivänä Suomessa itsestäänselvyys myös homoseksuaaleille, eikä oikeuden puolesta tarvitsisi enää marssia. Eduskunta äänestää kohta tasa-arvoisesta avioliittolaista, ja pakko sanoa etten ole toiveikas. Eduskunnan lakivaliokuntahan käytännössä hylkäsi kesällä tasa-arvoisen avioliittolain äänin 10-6 eli marginaali oli rajumpi kuin 2013. Arvokonservatiivien valta istuu eduskunnassa tiukassa.

No, kyllä tämä tästä. Nyt on aika flunssainen olo, mutta mikäli olo ei pahene niin taidan poiketa huomenissa Mahdollisuuksien torilla.







Ei kommentteja: