torstai 22. elokuuta 2013

Sitä on sitten niin sanotusti palailtu sorvin ääreen. Ja edessä on aika ratkaisevia asioita; puoluehallitus kokoustaa Yrttiaho-asiasta pian. Toivon todella, ettei puolue heitä ehdoin tahdoin tuhansia ääniä kaksin käsin menemään. Ja miten katastrofaalista tämä kaikki on jo tähän mennessä ollut puolueelle, yleisen mielipiteen eli nykyisten ja tulevien äänestäjien ollessa vieläkin erittäin vahvasti Yrttiahon puolella...Vahingon määrää ei tiedä kukaan. Tuskin jo tapahtunutta vahinkoa voi korvata millään...Saapi nähdä tosiaan, onko järki puoluehallituksella matkassa vaiko ei.

On hyvä, että puolueen puheenjohtaja puolusti seksuaalivähemmistöjä taannoin avoimesti. Nyt kaikki positiiviset tempaukset ovatkin todella tarpeen.

Vipuhan julkaisi Yrttiahoasiasta vahvasti muokkaamani tiedotteen heinäkuun lopulla. Se on tässä. Julkisuudessa tiedotteesta korostettiin päätöksen vaikutusta paikalliskannatukseen, vaikka minusta nyt on kyseessä vaikutukset ennen kaikkea kokonaiskannatukseen ties kuinka pitkällä aikavälillä.

 TIEDOTE 

Julkaisuvapaa 22.7.2013

Viherpunainen vasemmisto: Yrttiahon erottaminen peruutettava - yhtenäinen, moniääninen Vasemmistoliitto  tulevaisuuden tekijä

Vasemmistoliiton 2013 puoluekokouksessa mandaatin saanut uusi puoluehallitus päätti ensimmäisessä kokouksessaan erottaa kansanedustaja Jyrki Yrttiahon. Erottamista ei kuitenkaan voi täytäntöönpanna puoluehallitus vaan jäsenyhdistys, jonka kautta henkilöjäsen liittyy
puolueeseen. Raisio 2000-yhdistys, jossa Yrttiaho on jäsenenä,
todennäköisesti kieltäytyy erottamisesta. Jotta puoluehallituksen päätös
voitaisiin panna täytäntöön, erottaminen kohdistuu kokonaiseen
jäsenyhdistykseen.

 Koko prosessia on leimannut epätietoisuus ja puolueväki on ollut median
 tietojen varassa. Puoluehallituksen jäsenet ovat kuitenkin eri yhteyksissä
 julkisesti perustelleet päätöstä pitkään jatkuneilla linjaerimielisyyksillä
 sekä vuorovaikutusongelmilla. Ongelmien taustalla on Vasenryhmän ja
 Vasemmistoliiton eduskuntaryhmien teiden eroaminen. Kyseessä ei
 siis ole arvoristiriita.

 Viherpunainen vasemmisto näkee, että paras tavoite on toimia siten, että
 seuraavalla eduskuntakaudella ryhmä on yhtenäinen. Keinoina
 kuitenkaan ei voi olla moniäänisen puolueväen vaientaminen ja poissulkeminen, vaan
 hyvätasoiset sisäiset neuvottelut, joissa vallitsee aito toverillinen
 ilmapiiri ja vilpitön mieli.

 Viherpunainen vasemmisto vaatii puoluehallitusta ja koko puoluetta
 lopettamaan heti alkuun erottamisten ketjun, jonka vaikutukset
 vievät kauas tärkeästä tavoitteesta. Vaikutus on erityisen suuri puoluehallituksessa
 heikosti edustetussa Varsinais-Suomessa: jos Yrttiahokin lähtee, olemme
 menettäneet kaksi neljästä viime eduskuntavaaleissa eniten ääniä
 saaneista ehdokkaista tämän kauden aikana. Viherpunainen vasemmisto katsoo, että
 tilannetta tulee tarkastella myös puolueen kokonaiskannatuksen kannalta.

 Kehoitamme myös kunnallisjärjestöjä ja piirijärjestöä ottamaan kantaa
 asiaan, jonka vaikutukset ovat kauaskantoiset aina ruohonjuuritasolta
 lähtien. Yhtenäinen Vasemmistoliitto on vahvin.

***

Näitä päätöksiä odotellessa olen ollut täysin hiilenä Turun kaupungin linjasta työttömien ja yritysten suhteen. Minähän olen kilan johtokunnassa varajäsenenä, ja olin kokouksessa toissaviikolla. Kauttamme kulkevat mm. kaupungin päätökset eri yhdistysten ja toimijoiden tilavuokrista, ja ko. kokouksessa kaupungin linja tiettyjen tahojen suosimisessa toisten yli kävi piinallisen selväksi. Kaupunki veloittaa työttömiltä ihmisille jaettavien ruokakassien säilytysvarastosta syrjäkylällä kolminkertaisen hinnan siitä, mitä yrityksen toimitiloista ydinkeskustassa. Yrityksen vuokralla ei saisi edes vuokrayksiötä täältä.

Päätökset oli piilotettu koiranäyttelyjen lupapäätösten sekaan, ehkä siksi ettemme huomaisi niitä. Mutta minäpä huomasin, ja toin asian esiin ainoana. Halusin asiasta kirjallisen selvityksen ao. virkamieheltä, ja eräänlainen dokumentti sitten saapuikin johtokunnan sähköpostiin viimeisenä iltana ennen kokousta. Ei siinä kyllä mitenkään vastattu kysymykseen epätasa-arvoisen kohtelun taustoista. (Toki pystyn kokouksissa tuomaan asiat esiin rauhallisesti ja fiksusti, blogissa vaan ei sitten aina jaksa niin hillitty olla :O 

Vuokrapäätöstä ei voi ottaa takaisin, yrityksen vuokraa tullaan kyllä jatkossa nostamaan järkevälle tasolle. Minusta on täysin selvää, että tässä on kyseessä selkeä kaupungin linjaus siitä, millaista ja kenen toimintaa pidetään arvokkaana. On todella törkeää touhua, ja epäilemättä jos selviteltäisiin keitä yrityksen taustalla on ja mitkä heidän sidoksensa ovat päättäviin tahoihin, voisi paljastua ihan mielenkiintoisia juttuja. 

Kokoomusedustajan peruste yrityksen liki ilmaiselle vuokralle oli se, että yritys on pieni, ja että heille pitää korvata se, ettei Fortuna-kortteli lähttenyt rullaamaan. Okei. Eikö Turun Seudun Työttömät sitten ole pieni porukka??!!??Ja se, että korttelissa on kesälläkin järkätty ilmaistapahtumia, mm. ympäristöfilosofinen väittely ja kuunneltu bändejä, eikö se sitten ole merkki siitä että kortteli on lähtenyt rullaamaan, vaikkakaan ei kokoomuksen sanelemin ehdoin? Hohhohhoijaa.

No, virkamiehet tietävät nyt, että ovat ehkä aiemmin pystyneet tekemään päätöksensä hissukseen ja saamaan ne läpikin ilman kritiikkiä(varsinainen jäseneni Takkinen kertoi, että seuraavassa kokouksessa eräskin demari oli sanonut suoraan, ettei ollut valmistautunut edelliseen kokoukseen ja muisti jo siinä vaiheessa ihmetellä virkamiehen ratkaisua). Niinhän sitä pitää, että kokouksiin tullaan vain ja ainoastaan nostamaan kokouspalkkiot. Hyvä sentään että asia tunnustettiin. 

Minä haluan tehdä työtä sen eteen, että Turku pitäisi parempaa huolta vähäosaisista ja syrjäytetyistä ja että taloudellisesti tuottamattomaksi katsottu toiminta ylipäätään nähtäisiin itseisarvoltaan arvokkaana. Hupsua idealismia varmaan mutta täysin mahdollista.




Ei kommentteja: