perjantai 1. joulukuuta 2023

Jos maan hallitusta, sotealueen päättäjiä ja Turun kaupunginvaltuustoa on uskominen, rahaa ei kertakaikkiaan ole peruspalveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja terveydenhuollon sekä sosiaaliturvan oikeasuhtaiseen ja oikeudenmukaiseen toteuttamiseen, vaan palveluita ja etuisuuksia on leikattava rajulla kädellä. Useimmiten puhutaan säästämisestä ja sopeuttamisesta, vaikka kyse on selkeästi leikkauspolitiikasta. Rahaa näkyy kuitenkin riittävän kaikkein varakkaimpien verotuksen alentamiseen. 

Vielä jokin aika sitten valtiontalouden rahoitusvajeesta puhuttaessa käytettiin usein sanaa ”kestävyysvaje”, sitä kuulee enää harvemmin mutta sisältö on sama. Attacin puheenjohtajana ollessani tein monenlaista, kuten ideoin, toteutin ja osaksi juonsinkin kolmeen kaupunkiin ulottuneet keskustelusarjat. Toinen niistä oli Valtapuhe- sarja, jonka tavoitteena oli paneutua siihen, mitkä aiheet hallitsevat julkista keskustelua ja miksi. 


Sarjat saatiin taltioitua hyvin, ne löytyvät täältä blogistani linkin ”Videoita, radio-ohjelmia ja podcasteja”- takaa ja myös Attacin Maailmantalous- youtubekanavalta. Kestävyysvajeesta on parikin videota, lukukausimaksujen käyttöönoton perusteleminen rahapulalla, ja video kestävyysvajeesta sinänsä. Alkuun pääsee hyvin katsomalla Tilastokeskuksen silloisen yliaktuaarin Olli Savelan aluatus, jossa hän käy läpi kestävyysvajekeskustelua uudella otteella. Tuohon tilaisuuteen en itse päässyt, mutta sen avaa Attacin silloisen hallituksen jäsen Amos Wallgren. 

Ei kommentteja: