perjantai 24. marraskuuta 2023

”Huttu kertoo, että noin vuosi sitten Oulussa annettiin samanlainen ilmoitus ukrainalaisille perheille.

”Silloin olimme ihan sisäministeriöön asti yhteyksissä ja myös oululaiset poliittiset toimijat ottivat asiaan kantaa. Lopulta siirrot katsottiin epäinhimilliseksi ja ne peruttiin.”


Miten tämä voi olla mahdollista? Viranomaisilla ei tosiaankaan ole pienintäkään ymmärrystä ukrainalaisten tilanteesta. He ovat rakentaneet elämäänsä Suomeen, lapset käyvät koulua ja perheet ovat varmaan saaneet elämäänsä sitä turvaa takaisin, jonka luulivat menettäneensä iäksi. Tämän pakkosiirron myötä ihmisten arki myllätään taas ja juurettomuus lisääntyy. 


Ukrainalaisten pakolaisten traumatisoituminen puhutti myös Vipun syyskuisessa mielenterveyskeskustelussa. Silloin mietin, ettei hyvinvointialueilla ole todellisuudessa valmiuksia käsitellä myöskään sotatraumoja. Ja nyt Suomen viranomaiset traumatisoivat ihmisiä entisestään! Ainoa toivo on, että tälläkin kertaa ministeriön puuttuminen voisi muuttaa tilanteen, mutta todella karmeaa kohtelua.


https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010014652.html


EDIT klo 16.27:


Pakkosiirto on nyt peruttu. Pistää miettimään, että ilman julkista tyrmistystä ukrainalaisten kohtalot olisi jälleen kerran rusennettu ulkopuolisten toimesta. Kiitos siis asian julkistaneille.



Ei kommentteja: