tiistai 27. helmikuuta 2018


Kiitos HYY:n Marika Risku! Johtoportaan asenne siihen, millaista ruokaa ravintolassa tarjotaan, on täysin ratkaiseva. Olisin tällaista asennetta kaivannut kyllä Turkuunkin silloin aiemmin, ja nyt. Kirjoitin Turun Sanomiin myös tätä samaista munakysymystä käsittelevän mielipiteen puolitoista vuotta sitten. Eipä ole vanhentunut kirjoitus. Se julkaistiin silloin ilman loppukaneetta työstäni TYYn ravintolavaliokunnassa reilun kahvin puolesta.
Tekisi monta kertaa mieli kysyä kaupassa tavallisia kananmunia valitsevilta, miksi eivät ottaneet ostoskoriinsa luomumunia. Pitäisi varmaan, yksi tekijä voi olla se, ettei luomumunia myydä kuin kuuden kappaleen rasioissa? Tai sitten kyse on ihan vaan tottumuksesta ja rutiineista.
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3857253/Munayhtio+tulistui+opiskelijaravintolan+boikotista++virikehakki+on+laillinen

Eettistä ruokatuotantoa

Luin äskettäin Elina Lappalaisen kirjan "Syötäväksi kasvatetut". Se herätti paljon ajatuksia siitä, miten suuri merkitys meillä kaikilla on suomalaisen ruokatuotannon tulevaisuudelle. Jokaisella ostopäätöksellä on vaikutusta.

Lappalainen tulee kiitetyssä kirjassaan mm. siihen johtopäätökseen,että eettisesti tuotettujen elintarvikkeiden pitäisi aina olla helposti saatavilla. Tämä on niin totta. Reilun kaupan viikko lähestyy taas tänäkin vuonna. Huomasin itse aikoinaan yliopistolla, että jos reilu kahvi on sijoitettu hankalasti, otetaan sitä tavallista. Pitäisi huolehtia, että kouluissa, työpaikoilla ja kaupoissa olisi aina helposti tarjolla myös se eettinen, ympäristöystävällinen ja vegaaninen ruokavaihtoehto.

Kysymys on kuitenkin monimutkaisempi. Eettisesti tuotettu ravinto on kalliimpaa, ja näin monesti pienituloisten ja köyhien ulottumattomissa. Esimerkiksi luomusta ei tule valtavirtaa, ennen kuin ratkaistaan rakenteellinen ongelma ja saadaan lisättyä luomun tarjontaa, ja sitä kautta laskettua luomun hintaa. Se on täysin mahdollista, ja vaatii poliittista tahtoa.

Turun Sanomat uutisoi 9.9., että suuret paikalliset kananmunayhtymät Dava Foods ja Munax ovat laskeneet virikehäkkimunien tuottajahintoja kysynnän pienentyessä. Jutussa tuottajien taholta esitettiin toivomus, että kuluttajille olisi tarjolla kaikenlaisia munia samaan aikaan kun vastuullisemman tuotannon trendi valtaa alaa. 

Muistui mieleen keskustelu reilusta kahvista, jossa perusteltiin tavallisesti tuotetun kahvin säilyttämistä reilun rinnalla nimenomaan kuluttajien valinnanvapaudella, vaikka kahvikuppien hinta oli jo saatu samalle tasolle. Kehitys kulkee hitaasti, mutta varmasti eteenpäin.

Eva-Liisa Raekallio


Kirjoittaja teki pitkään töitä saadakseen reilun kahvin Turun yliopiston kampusruokaloihin.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta/2778913/Eettisesti+tuotetut++elintarvikkeet++helposti+saataville



Ei kommentteja: