****************************
Suomalainen kasvis- ja luomuruoka kunniaan!
Viime
aikoina on virinnyt keskustelua ruoan alkuperästä. Ja aiheesta. Turun
Sanomat uutisoi taannoin, että esimerkiksi nimensä perusteella
suomalaiselta kuulostavat suurten lihavalmistajien tuotteet eivät
välttämättä olekaan kokonaan kotimaista alkuperää. Halpa hinta ja
määrä nousevat tuotannossa raaka-aineiden osalta kotimaisuutta
tärkeämmiksi kriteereiksi. Kuntien elintarvikehankinnoissa on sama ongelma, julkisissa kilpailutuksissa painotetaan eniten hintaa.
Ihmiset
kuitenkin kaipaavat suomalaisesta raaka-aineesta Suomessa valmistettuja
tuotteita ja ruokaa. Tämä nousee esille kerta toisensa jälkeen, ja
lähiruoan merkitys on viime vuosina vain korostunut. Alan yritysten ja
kuntien pitää vastata kuluttajien tarpeeseen ja osaltaan tämä onkin
onneksi toteutunut. Liha-alan yritykset ovat onnistuneesti markkinoineet
tuotteitaan suomalaisina. Sen lisäksi, että liha voikin olla osaksi
ulkomaista, tuotantoa on myös ulkoistettu muualle.
Lihan
kotimaisuudesta intoiltaessa tulee muistaa, että vaikka liha olisi
täysin suomalaista, se on silti useimmiten tehotuotettua. Tilanteessa,
jossa ilmastonmuutos velvoittaa löytämään myös arjessa keinot
hiilijalanjäljen pienentämiseen, tulee lihankulutusta vähentää. Mikäli
lihaa syödään, sen olisi tärkeää olla luomutuotettua. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista
on ehdottomasti pidettävä huolta. Vetäessäni Varsinais-Suomen
Vasemmistoliiton ekologiaohjelmatyöryhmää, korostimme
ohjelmassa myös ruokatuotannon eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä.
Aika Turun yliopiston ylioppilaskunnan ravintolavaliokunnan
puheenjohtajana opetti, että ruokaloiden hankintaperiaatteiden muuttaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta.
Lihalle
on erinomaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi linssit sopivat hienosti
omaankin kokkaukseen, ja ovat lihaa paljon edullisempia. Kotimainen nyhtökaura tekee
tuloaan rytinällä. On syytä toimia sen puolesta, että liha-alan
yrityksissä eläinten hyvinvoinnin turvaaminen nousisi
ensin tärkeysjärjestyksessä, ja sitten markkinoinnissa
suomalaisuuden rinnalle. Myös kuntien elintarvikehankinnoissa ja
kaikissa suurkeittiöissä pitää ottaa vastuullinen suunta ympäristön ja
eläinten hyväksi, kasvispainotteisen ruokalistan puolesta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti