maanantai 4. heinäkuuta 2016

 Tässä eilen 3.7. Turun Sanomissa ilmestynyt mielipidekirjoitukseni. Olin lähettänyt sen lehteen 14.6.

****************************



Suomalainen kasvis- ja luomuruoka kunniaan!


Viime aikoina on virinnyt keskustelua ruoan alkuperästä. Ja aiheesta. Turun Sanomat uutisoi taannoin, että esimerkiksi nimensä perusteella suomalaiselta kuulostavat suurten lihavalmistajien tuotteet eivät välttämättä olekaan kokonaan kotimaista alkuperää. Halpa hinta ja määrä nousevat tuotannossa raaka-aineiden osalta kotimaisuutta tärkeämmiksi kriteereiksi. Kuntien elintarvikehankinnoissa on sama ongelma, julkisissa kilpailutuksissa painotetaan eniten hintaa. 

Ihmiset kuitenkin kaipaavat suomalaisesta raaka-aineesta Suomessa valmistettuja tuotteita ja ruokaa. Tämä nousee esille kerta toisensa jälkeen, ja lähiruoan merkitys on viime vuosina vain korostunut. Alan yritysten ja kuntien pitää vastata kuluttajien tarpeeseen ja osaltaan tämä onkin onneksi toteutunut. Liha-alan yritykset ovat onnistuneesti markkinoineet tuotteitaan suomalaisina. Sen lisäksi, että liha voikin olla osaksi ulkomaista, tuotantoa on myös ulkoistettu muualle. 

Lihan kotimaisuudesta intoiltaessa tulee muistaa, että vaikka liha olisi täysin suomalaista, se on silti useimmiten tehotuotettua. Tilanteessa, jossa ilmastonmuutos velvoittaa löytämään myös arjessa keinot hiilijalanjäljen pienentämiseen, tulee lihankulutusta vähentää. Mikäli lihaa syödään, sen olisi tärkeää olla luomutuotettua. Tuotantoeläinten hyvinvoinnista on ehdottomasti pidettävä huolta. Vetäessäni Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton ekologiaohjelmatyöryhmää, korostimme ohjelmassa myös ruokatuotannon eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä. Aika Turun yliopiston ylioppilaskunnan ravintolavaliokunnan puheenjohtajana opetti, että ruokaloiden hankintaperiaatteiden muuttaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. 

Lihalle on erinomaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi linssit sopivat hienosti omaankin kokkaukseen, ja ovat lihaa paljon edullisempia. Kotimainen nyhtökaura tekee tuloaan rytinällä. On syytä toimia sen puolesta, että liha-alan yrityksissä eläinten hyvinvoinnin turvaaminen nousisi ensin tärkeysjärjestyksessä, ja sitten markkinoinnissa suomalaisuuden rinnalle. Myös kuntien elintarvikehankinnoissa ja kaikissa suurkeittiöissä pitää ottaa vastuullinen suunta ympäristön ja eläinten hyväksi, kasvispainotteisen ruokalistan puolesta.

Ei kommentteja: