Yhdysvalloissa eletään monella tavalla kiinnostavia aikoja, marraskuiset presidentinvaalit näkyvät kaikessa. Trumpin ehdokkuus niissä vaaleissa ei ole lainkaan itsestäänselvää, paraikaa on meneillään useampia oikeudenkäyntejä, joissa mm. puntaroidaan sitä, onko hän kelvollinen olemaan ehdolla lietsottuaan kapinan ja mellakan Capitol- kukkulalla 6. tammikuuta vuonna 2021.
Maan korkein oikeus käsittelee asiaa myös, ja päätöksiä odotetaan kai jo lähipäivinä. Jos lopputulemana olisi, ettei Trump voisi olla ehdolla jossakin osavaltiossa ja olisi toisessa, loisi se ennenkuulumattoman tilanteen. Sellainen on edessä myös silloin, jos Trumpin fanaattiset kannattajat saadaan mellakoimaan uudelleen, ehkä yllytettyä pahempaankin. Todella vaikeita aikoja olisi edessä. Ydinkysymyksiä kokonaisuudessa on ainakin se, onko äänestäjillä oikeutta äänestää kapinan ja vallankumouksen lietsojaa niin halutessaan. Ei ole kovinkaan kauaa haettua, että Trump voisi kuitenkin olla ehdokkaana kaikesta huolimatta.
Kirjoitin Trumpin nousun mekaniikasta jo silloin, kun hän voitti vuoden 2016 presidentinvaalit. Hänen tapansa hyödyntää ja manipuloida kannattajiaan muistutti mm. Hitlerin tyyliä. Kirjoitin silloin myös, miten mielenkiintoista autoritäärisen, diktaattorinkin piirteitä omaavan johtajan ilmeneminen juuri vapaan maailman airueena esiintyvässä Yhdysvalloissa on. Tulin siihen lopputulokseen, että yksi taustatekijä on selkeästi se, että ihmiset ovat pitkälti samanlaisia joka puolella maailmaa.
Ihmiset usein haluavat uskoa johtajiinsa, haluavat olla osa jotain ryhmää ja ilmiötä. Kritiikkiä tai omasta katsantokannasta poikkeavia näkemyksiä ei haluta välttämättä edes kuunnella. Agitaattori käyttää sellaista vaivatta hyväkseen, ja käyttää ihmisten pelkoa lujittaakseen omaa asemaansa ja omia tavoitteitaan. Toisaalta monet ovat valmiita miltei mihin tahansa saavuttaakseen asemaa ja valtaa kussakin hallinnossa. Historiallisessa viitekehyksessä myöskään Yhdysvaltain luisuminen yhä syvemmälle autoritäärisyyden kuiluun ei ole uutta, joskin hyvin surullinen ilmiö, jonka seurauksia maailmanpolitiikkaan voi vain arvailla. Mutta historia ei kerro hyvää siitäkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti