maanantai 1. tammikuuta 2024

                                                                 Hyvää Uutta Vuotta!


Vaikka tänään onkin varsinaisesti vielä pyhäpäivä, olen käynnistellyt arkea jo nyt. Maailmalla riittää ikäviä uutisia, joten olikin iloinen yllätys huomata, että minun kirjoittamani Vipun tuore leikkauspolitiikkaa käsittelevä kannanotto julkaistiin jo välipäivinä Aamusetissa. Lähetin sen Aamusetin lisäksi Turun Sanomiin ja Turun Seutusanomiin jo joulukuun alkupuolella, ehdinkin jo ajatella, ettei sitä julkaista. Aamuset onkin tähän mennessä ainoa josta olen sen bongannut, kiitos siitä! Uusliberalismin voittokulku on sen verran tylyä, että näinä aikoina huomaa entistä paremmin kaikki valonpilkahdukset. Tässä kuvassa saadaankin nauttia upeasta talviauringosta, joka on tehnyt omaa ikkunataidettaan.

Tiedotteemme ja linkki Aamusetiin:

Viherpunainen vasemmisto ry: Palveluleikkauksille pitää olla vaihtoehtoja


Turun kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa lähes yksimielisesti n. 20 miljoonan euron leikkauksista kuntapalveluihin. Nämä tulevat jo aiemmin pormestarimallin aikana päätettyjen miljoonaleikkausten päälle. Palveluleikkausten puolesta on päätetty vastikään myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueella.


Turun kaupungin leikkauksia perusteltiin mm. kuntatalouden alijäämällä. Kuitenkin kuntatalouden ylijäämä on Turussa viime vuosina noussut jopa ennustettua suuremmaksi, se oli viime vuonna yli 18 miljoonaa euroa, kun vuoden 2021 ylijäämä oli 39 miljoonaa euroa. Viherpunainen vasemmisto ry katsoo, että Turun kaupungilla ei ole todellista tarvetta kokoomusjohtoisen leikkauslinjan jatkamiselle, vaan päinvastoin kuntatalouden tilanne mahdollistaa jo pitkään rahoitusvajeessa heikentyneiden kuntapalveluiden kuten varhaiskasvatuksen ja kirjastotoimen vahvistamisen. 


Sosiaali- ja terveyspalveluiden tilanne on Varsinais-Suomen hyvinvointialueella vaikea, niitä toteutetaan jo nyt kroonisessa rahapulassa. Sotepalveluista päätettiin äänestysten jälkeen kuitenkin leikata lähes 240 miljoonaa euroa lisää, leikkaustarvetta ollaan tuosta vielä ministeriön määräyksestä kasvattamassa. Viherpunainen vasemmisto ry katsoo, että leikkaukset antavat kokonaiskuvassa väärän viestin. Samalla kun Suomen hallitus on päättänyt mittavista veronalennuksista kaikkein varakkaimmille, se leikkaa rajusti sosiaaliturvaa. 


Verovaroin toteutettavat palvelut heikentyvät jatkuvasti. Verovälttelyä ja veroparatiiseja ei ole saatu kuriin, toisaalta verovaroja käytetään surutta suurhankkeisiin. Viherpunainen vasemmisto linjaa, että Suomessa olisi kaikki mahdollisuudet turvata peruspalvelut, sen sijaan kuntatasolta hyvinvointialueille aina maan hallitukseen asti noudatetaan tiukkaa uusliberalistista leikkauslinjaa. Kyse ei ole rahan puutteesta vaan valinnoista. Tällä hetkellä ei ole tarpeeksi poliittista tahtoa turvaamaan peruspalveluita, ja suunnan pitää muuttua.

https://aamuset.fi/artikkeli/6194347

Ei kommentteja: