keskiviikko 28. kesäkuuta 2023

Niinpä vaan nähtiin tänään taas, miten ihan selvistä äänestyksistä politikoidaan hirveä fiasko, ja samalla jäätiin historiankirjoihin. Elinkeinoministerinä pari viikkoa toimineen Vilhelm Junnilan natsisympatiat ja - kytkökset nousivat esiin ja tänään jo mentiin opposition johdolla ministerin luottamusäänestykseen. 

Äänestyspäätöksen olisi pitänyt olla ihan selvä, mutta hallituspuolueiden lähes kaikkien kansanedustajien voimin Junnila ei joutunut eroamaan, äänestystulos oli suunnilleen 95-86. Kansanmurhalla vitsailu ei siis eduskunnan enemmistön mielestä ole este ministerin tehtävien hoitamiselle, vaikka ministerin tehtävää hoitavalta edellytetään erityistä rehellisyyttä ja esimerkillisyyttä. 

Purra uhkasi kaataa hallituksen, jos Junnila häviäisi äänestyksen. Mitä ihmettä? Kiristäminen on aika erikoista tuoreen valtiovarainministerin touhua. Ei sen puoleen kenenkään ministerin toiminta kestä päivänvaloa, kun ovat tuollaista hallitusohjelmaa eteenpäin viemässä. Kaiken huipuksi eduskunnan puhemieheksi valittiin tuomion saanut pahamaineinen Jussi Halla-aho, joka on jo saanut kritiikkiä joidenkin edustajien suosimisesta ja asiattoman kielenkäytön sallimisesta. Jotenkin tuntuu, että ehkeivät ne uudet eduskuntavaalit ole sittenkään niin kaukaa haettu ajatus. Mietin vaan, että muuttaisivatko ne mitään, äänestäisivätkö ihmkset toisin. 

Jossain kohtaa aika pian pitäisi tehdä yhdistyksemme vastine kaupunginhallituksen 5. kesäkuuta tekemään päätökseen hylätä Pukkilavalituksemme, niinkuin hylkäsivät kaikki muutkin valitukset ja oikaisuvaatimukset. Kaupungin palkkalistoilla olevat juristit eivät ole tunnettuja valitusten ja oikaisuvaatimusten hyväksymisestä ja tuo linja piti nytkin. Saimme hallinto-oikeudelta postia, että meillä on mahdollisuus tehdä vastine. Eipä auta lomailla sitten. 

EDIT 29.6.:

HS Turku oli käynyt tällä välin haastattelemassa naantalilaisia Junnilaan liittyen. Aika moni haastatelluista vähätteli luottamusäänestykseen johtanutta käytöstä ja ministeriä kehuttiin mukavaksi mieheksi. On muitakin mukavia miehiä ja naisia, jotka hyväksyvät ankarat leikkaukset sosiaaliturvaan ja palveluihin kokouspalkkioiden toivossa. He voivat olla aika varmoja siitä, ettei se paina äänestyskopissa läheskään yhtä paljon kuin se, että ”sen kanssa pääsee aina juttelemaan”.

EDIT 30.6.:

Junnila- tilanteen yllättävät ja nopeat käänteet jätkuvat. Hän on nyt pyytänyt eroa ja presidentti Niinistökin on kommentoinut kohua. En olisi uskonut, että Junnila eroaa, vaikka tänään tuli julkisuuteen lisää todella raskauttavia asioita. Huomiota tässä on herättänyt kaiken muun ohella presidentin kommentista välittynyt käsitys. Niinistö sanoi, että 

– Tietysti noin yleisemmin hallituksen täytyy pitää huolta siitä, että sen politiikka ulkomailla tiedetään ja politiikan sisältö on sellaista, joka myöskin nauttii läntistä arvostusta ja on meidän arvojemme mukaista. Ja sen seikan selvä esiin tuominen on varmasti tärkeätä, presidentti totesi.

Hallitusohjelma kuitenkin on sellainen, että vaatii hyvin oikeistolaisen maailmankuvan, jotta sen eteenpäin viemän politiikan voi nähdä olevan ”arvojemme mukaista”. Köyhiin ja vähäosaisiin hallitusohjelmassa kohdistettu kiusa ja raaka voima ei kirvoittanut maan korkeimmalta johdolta samanlaisia mietteitä, vasta paljastuneet natsikytökset saivat presidentin kommentoimaan. Niinistö on luopunut puoluekirjastaan teknisesti, muttei varsinaisesti. Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, miten Kokoomus on varmasti hyötynyt älykkäästä ja ajoin politiikkaa arjella pehmentävästä presidentistä. Kova oikeistolaisuus ei ole ollut päällimmäisenä.

Ei kommentteja: