sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Valtuustoryhmä erotti perjantaina yksimielisesti Johannes Yrttiahon ja Elina Sandelinin. Tuntuu epätodelliselta kirjoittaa näin, monestakin syystä. Äänestyspäätökset, joita kaksikko on kaupunginvaltuustossa tehnyt tällä kaudella, ovat samoja mitä näimme Vasemmistoliiton valtuustoryhmältä viime kesään asti. Pormestarisopimuksen ja ryhmäkurin hyväksymisen jälkeen kaupunginvaltuuston äänestyslistat ovat näyttäneet ihan toiselta. Samanmielisyyttä, ja tyhjiä ääniä. 

Yrttiaho ja Sandelin ovat toimineet äänestyksissä johdonmukaisesti, puolustaen turkulaisten näkemyksiä, noudattaen puolueen virallisia linjauksia asukkaiden näkemysten arvostamisesta, kuuntelemisesta ja ympäristöarvojen ymmärtämisestä. Kokoomusvetoisia ökyhankkeita on heidän toimestaan vastustettu tälläkin kaudella, esim. Musiikkitaloa, toriparkin lisärahoitusta ja Parkinkentän kaavaa. Pormestarisopimus sitoutti mm. täydennysrakentamiseen ja kuntapalveluiden kustannusneutraaliin kehittämiseen tilanteessa, jossa kuntapalveluihin olisi kiireesti satsattava miljoonia lisärahaa, ja ilmastonmuutoksen eteneminen vaatii kaupunkien viheralueiden lisäämistä.

Tilanne on kehittynyt jo pidempään, monet ovat puolueessa olleet kauan tyytymättömiä siihen, että kaupunginvaltuustossa ja lautakunnissa ollaan äänestetty sen mukaan, mikä on asukkaiden näkemys ja puolueen vaaliohjelma, kun olisi pitänyt pyrkiä samanmielisyyteen. Turussa samanmielisyys tarkoittaa useimmiten kokoomusvetoisen linjan hyväksymistä. Tyytymättömyyttä on perusteltu usein sillä, että eri mieltä oleminen aiheuttaa luottamuspulaa toisissa puolueissa. 

Yhteistyön tekemistä korostetaan nyt paljon, muutosesityksiä tuskin näkee. Yhteistyötä muiden puolueiden kanssa kuitenkin tehtiin luottamuselimissä jatkuvasti aiemminkin, kuitenkin pitäen kiinni puolueen virallisesta linjasta. Näin tein itsekin viime kaudella rakennus- ja lupalautakunnassa, en saanut jatkaa. Silloin oli selkeä jatkumo kaupunkiympäristölautakunnasta rakennus- ja lupalautakuntaan ja kaupunginvaltuustoon, asukkaiden mielipiteet, kulttuurihistorialliset arvot ja ympäristövaikutukset painoivat paljon. 

Yrttiaho ja Sandelin saivat viime kuntavaaleissa yhteensä n. 1500 ääntä. Jos jostain, se kertoo todella vahvasta luottamuksesta. Turkulaiset ovat antaneet näille kaupunginvaltuutetuille selkeän mandaatin tehdä työtään, valtuustoryhmässä ollaan äänestäjien mandaatilla. Äänestäjien luottamuksen rakentaminen vasemmistolaiseen politiikkaan on pitkä tie, miten se löytyy tämän jälkeen uudelleen. Kokoomuksen voittokulku on pysäytettävä, se pysähtyy vain vahvalla vasemmistolaisella politiikalla, ja äänestäjien luottamuksella siihen.

Ei kommentteja: