maanantai 4. huhtikuuta 2022

 ”Hintojen nousun takia on ehditty väläyttää ruuan ja polttoaineen verotuksen keventämistä, mutta professori Minna Halmeen mielestä tämä ei ole tarpeen. Hän toteaa, että arvonlisäveron laskeminen tarkoittaisi yleisalennusta kaikille kuluttajille – myös niille hyvätuloisille, joille hintojen nousu ei ole kriittinen asia. Yritykset toivovat verotuksen keventämistä, koska sen toivotaan nostavan ihmisten ostovoimaa.

– Moraalinen kysymys on se, pitääkö valtion tulla aina yritysten avuksi. Vai pitäisikö sen olla niin, että tuettaisiin vähävaraisia.”


https://yle.fi/uutiset/3-12380686


Monet yrittäjät ovat ns. yövartijavaltiomallin kannattajia, ja sitä myötä kokoomusta helposti äänestäviä. Monta kertaa kuitenkin samat henkilöt odottavat valtion pitävän oman liiketoimintansa pinnalla tiukoissa paikoissa. Tämä ajattelu on lyönyt läpi joka puolella.


Vähävaraisimpien tarpeet tulevat aina kiireellisyyslistan häntäpäässä, yritysten edut kärkipäässä. Otetaan vaikka uusi työnhakumalli, joka ei millään tavalla puutu työelämän rakenteellisiin ongelmiin ja työnantajien ylivaltaan. Jos Suomen ei haluta luisuvan yhä syvempään eriarvoisuuteen, olisi paitsi vastuutettava yrittäjiä ja työnantajia, aidosti tuettava työnhakijoita ja pienituloisia, mutta myös parannettava veropolitiikkaa, joka tällä hetkellä päästää hyvätuloisimmat liian helpolla.

Ei kommentteja: