Olen miettinyt hallituksen työllisyystoimia. Monet työtä hakevat, myös opiskelijat ovat hyvin uupuneita ja mitä tarjotaan lääkkeeksi. Keppiä, ja opintotuen tulorajojen korottamista. Ensimmäinen ei hyödytä yhtään ketään eikä auta työllistymisessä. Jälkimmäinen hyödyttää vain niitä opiskelijoita, jotka käyvät töissä, eikä taaskaan niitä jotka koittavat pärjätä pienillä tuloilla.
Näiden työllisyystoimien on sanottu auttavan valtion talouden tasapainottamisessa. Hesarin kommenttipalstalla sanottiin osuvasti, että nappikauppaa tämä tämmöinen sen rinnalla, että veropolitiikkaa kehitettäisiin oikeudenmukaisemmaksi; niin että varakkaimpien verotusta ja yritysverotusta kiristettäisiin. Minusta veropolitiikka on nimenomaan avain siihen tasapainottamiseen. Mutta keinoina edelleen sama kuin parisataa vuotta sitten, tavallisten ihmisten rankaiseminen.
Tässä kommentti.
Nämä toimet ovat tosiaan pisara meressä. Valtion talouttahan on lähes mahdotonta tasapainottaa kunnes vuosikymmenten veroleikkausten putki perutaan.
Suomihan oli lähes velaton kaikki ne vuosikymmenet jolloin verotaakka oli jotakuinkin tasaisesti porrastettu ansaintomudosta riippumatta. Esko Ahon hallitus sitten erotti tuloveron eri tulotyyppeihin ja antoi valtavat veroalennukset pääomatuloille. Samoista tulomääristä työssäkäyvä voi maksaa nykyisin helposti yli puolet enemmän veroa. Tämä ei mahdollista pelkästään todella paljon suurempaa verosuunnittelua ja kiertoa, mutta myös yksinkertaisesti on aiheuttanut valtavan tulovajeen valtion kassaan. Tämän päälle yhteisöverosta on vuodesta 2004 leikattu yli 30% ja varallisuusverosta 100%.
On järjetöntä että valtion tasolla hallitus siirtelee senttejä pöydällä kun isot eurot käytännössä heitetään jätemyllyyn. Toki tähän vaikuttaa paljon se että valtioneuvostossa istuu talousoikeistolainen keskusta, joka on leikannut veroista, valtion tuloista, sitten Esko Ahon, ja opposition kokoomus on myös tähän valtion köyhdyttämiseen syyllinen.
Työllistävällä vaikutuksella näitä leikkauksia ei voi perustella, sillä työllisyys leikkausten jälkeen romahti aiempaan nähden, eikä ole palannut ennalleen.
Hallituksen nappikauppa pitäisi lopettaa ja pääomatulo- ja ansiotulovero palauttaa takaisin yhteen, kuten myös yhteisövero varallisuusvero entiselleen. Suomen tietoinen itsensä köyhdyttäminen verottamisen leikkauksilla pitää lopettaa.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008607445.html
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti