perjantai 26. marraskuuta 2021

Olen klassisen kuvataiteen ystävä, mutta Greta Hällfors-Sipilän työt ovat mielettömiä. Toivon tätä näyttelyä Turkuunkin. https://www.hamhelsinki.fi/exhibition/greta-hallfors-sipila-sulho-sipila/

On kai turhaa toivoa näyttelyä vain Gretan töistä. Hän ei eläessään saanut yhtäkään omaa näyttelyä, eikä oma näyttely vaikuta tänä päivänä yhtään todennäköisemmältä. 

Karuinta on, että myös Hällfors-Sipilän kohdalla näyttää käyneen ns. vanhanaikaisesti; mies otti naisen työt omiin nimiinsä. Tästä on tehty tutkimusta.  Pahinta on, että Sulho Sipilä lienee tehnyt myyräntyönsä sen jälkeen, kun vaimo joutui Kellokoskelle, parin viimeisen elinvuotensa aikana. Se on todennäköisempää kuin se, että Hällfors-Sipilä olisi sallinut moisen. Ei toki voi olla varma.


Vaimo hoiti kodin ja teki samalla upeaa taidetta. Mitä olen hänen töitään nähnyt, suurempaa herkkyyttä kuin miehellään, vähintään yhtä lahjakas taiteilija, äkkiä lahjakkaampikin. Harmittaa, että linkin näyttelymainokseksi on valittu kyseinen, alakuloinen työ jonka kerrotaan syntyneen Gretan odottaessa Sulhoa työmatkalta. Itse olisin valinnut tämän työn https://www.bukowskis.com/fi/auctions/F202/lots/1199474-greta-hallfors-sipila-kesakukkia


Aviomiehen huijauksia on yritetty tuoda päivänvaloon, kai pitää saada tietoa niistä vielä laajemmalle, että vaimo saisi ihkaoman näyttelynsä. Tässä on sekin puoli, että kun Sulho Sipilä kerran otti vaimonsa taidetta omiin nimiinsä, monet aviomiehen töiksi luullut ovatkin siis vaimon, katsoessaan Sulhon töitä katsookin Gretan töitä. Äkkiäkös sen saisi selville… Kyllä Gretalle tarvitaan joka tapauksessa oma näyttely. 

Ei kommentteja: