lauantai 4. syyskuuta 2021

Turun Vasemmistoliiton kunnallistoimikunta päätti torstaisessa kokouksessaan äänin 12-5 hyväksyä valtuustoryhmän esityksen siirtymisestä ryhmäkuriin. Valtuustryhmän yhteisesti sovitusta linjasta poikkeamisesta voidaan antaa varoitus, ja jopa erottaa. Tämä on suoraviivaista ja loogista jatkoa pormestarisopimuksen hyväksymiselle ja luottamuspaikkajaolle. Kuten kirjoitin aiemmin, kaksi valtuutettua ja varavaltuutettu jäivät kokonaan ilman kunnallisia luottamistehtäviä, ja minut pudotettiin rakennus- ja lupalautakunnassa varalle laittaen paikalle täysin kokemattoman ensikertalaisen. Olen ollut viitisen vuotta varajäsenenä ensin lukio- ja ammattiopetusjaostossa, sitten kiinteistöliikelaitoksen johtokunnassa, sinä aikana pääsin kokoukseen noin kolme kertaa.

Oma lautakuntani ei suinkaan ole ainoa, johon valittiin kokemattomia. Esim. kaupunkiympäristö- sote- ja tarkastuslautakunta ovat tällaisia hallinnonaloja. Osoittaa kunnallisten hallinnonalojen erittäin huolestuttavaa aliarvostamista, että luottamuspaikkoja jaetaan niitä tuntemattomille käytännössä vain siksi, ettei tarvitsisi valita kokeneita ihmisiä. Poliittisia päätöksiä, joissa ehdokkaan kaverisuhteet painavat osaamista enemmän. Olen ottanut työni mm. ympäristönsuojelu- ja eläinsuojeluviranomaisena hyvin vakavasti ja ihan kuntalaisena olen hyvin huolissani että tehtäviä jaetaan mielivaltaisesti. Kyllä itse haluaisin turkulaisena olla varma, että luottamushenkilö tietää mitä tekee ja ottaa työnsä vakavasti. Omalta kohdaltani tiedän, että kollegat, joiden kanssa tein parhainta yhteistyötä rakennetun perinnön ja ympäristöarvojen puolesta, eivät myöskään toivomuksestaan huolimatta jatka, tai ovat varalla. Vaikuttaakin vahvasti siltä, että on Turun pormestarisopimuksen hyväksyneiden puolueiden yleisenä linjana varmistaa rakennusbisneksen vauhdikas sujuminen ilman, että kukaan on tuomassa asukkaiden kantoja tai puolustamassa museoviranomaisten näkökulmaa. 

Ryhmäkuripäätös, pormestarisopimuksen hyväksyminen ja luottamustoimijako ovat seurausta pitkäjänteisestä työstä leimata lisärahan esittämiset ja muutosesitykset yhteistyökyvyttömyydeksi. Viestiä on toistettu kauan ja se on kantanut hedelmää. Kun monetkaan eivät selvitä, mitä on esitetty ja miksi, soppa on valmis. Tällä kaikella valmistaudutaan kuntatalouden leikkurilinjaan. Päätökset eivät ole olleet yksimielisiä, onneksi.

Kuten todettua, työni asukkaiden, ympäristön ja eläinten puolesta jatkuu.

Ei kommentteja: