maanantai 6. syyskuuta 2021

Facebook laittoi muiston lautakuntaraportista. Toivottavasti näitä raportteja saadaan omasta lautakunnastani ja muualta, vaikken itse kirjoittaisikaan. Kaikkien, jotka ovat kiinnostuneita siitä, miten luottamustehtäviä hoidetaan, kannattaa tarkkaan seurata tämän ja muiden lautakuntien ja valtuuston työtä. Olen aina itse lähtenyt siitä, että luottamushenkilöt ovat kuntalaisilla töissä. 


Kuvataidekoulultakin tuli kiitokset, olen iloinen että pystyin neljän vuoden aikana toimimaan myös vuokralaisten puolesta!


****

Raportti rakennus- ja lupalautakunnan kokouksesta 5.9.


Asialistalla oli mm. viime kokouksessa pöydälle saamani Omaeläinklinikkaa ja Turun kuvataidekoulua koskevat purkuluvat, lisää ahdasta rakentamista Telakkarantaan sekä kysyin myönnetyistä luvista sekä tiedoksi tulleista asioista. Sepänkatu kakkosessa tehdyt lisätutkimukset valmistuvat aiemman tiedon mukaan viikolla 36 eli juurikin tällä viikolla, odotan lisätietoja asiasta seuraavaan kokoukseen 19.9.


Viime kokouksessa asialistalla olleet purkuluvat liittyvät tosiaan kaupunginvaltuuston 28.1.2019 äänin 37-26 hyväksymään asemakaavanmuutosehdotukseen, joka antaa mahdollisuuden rakentaa Läntinen Pitkäkatu 17/Ratapihankatu 18 välillä olevalle tontille kerrostalon. Todella huomionarvoista on, ettei tontilla tällä hetkellä sijaitsevissa rakennuksissa oleva toiminta kuten juuri Omaeläinklinikka sekä Turun kuvataidekoulu tullut mitenkään esiin päätösehdotuksessa eikä sen materiaaleissa. Ihan vaan toimisto- ja varastorakennuksia oltiin sen mukaan purkamassa. 


Meille alkuaan tuotu matsku sisälsi vain hyvin rudimentäärisen piirroskartan tontista, eikä esim. museokeskuksen lausuntoa (jonka mukaan purkuluvista ei ollut huomautettavaa). Tuollaisella infolla on todella vaikeaa tehdä oikeudenmukaisia päätöksiä mutta on toisaalta helppo saada haluttuja päätöksiä.


Tuon elokuun lopun kokouksen jälkeen on selvinnyt, ettei Omaeläinklinikkaan ole oltu yhteydessä edes kaavoitusprosessin aikana. He kuulivat purkuluvan hakemisesta pari viikko sitten sattumalta, kysyessään toisesta asiasta eikä heillä ole tietoa uusista toimitiloista. Esitinkin purkuluvaan palauttamista uuteen valmisteluun, jotta vuokralainen ehtii saada uudet toimitilat ja myös asiansa vuokranantajan kanssa kuntoon. Perustin tämän MRL pykälään 62, jonka mukaan "kaavoitusmenettely tulee järjestää ja suunnittelun lähtökohdista, tavoitteista ja mahdollisista vaihtoehdoista kaavaa valmisteltaessa tiedottaa niin, että alueen maanomistajilla ja niillä, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin kaava saattaa huomattavasti vaikuttaa, sekä viranomaisilla ja yhteisöillä, joiden toimialaa suunnittelussa käsitellään (osallinen), on mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun, arvioida kaavoituksen vaikutuksia ja lausua kirjallisesti tai suullisesti mielipiteensä asiasta". 


Pidin tietenkin tärkeänä jatkaa puolueen valtuustossa tekemää linjausta kaavasta. Minusta Vasemmistoliiton tulee pitää asukkaiden ja vuokralaisten puolta. Kuntalaisten on voitava luottaa siihen, että edes jossain vaiheessa julkishallinnon proseduurissa halutaan toimia heidän puolestaan. Esitys raukesi kuitenkin kannattamattomana. Yritin kuitenkin puolustaa Omaeläinklinikkaa, on musta ihan mahtavaa että he työllään mahdollistavat joillekin elintärkeän lemmikinpidon myös pienituloisille. Voi olla että juuri vähävaraiselle lemmikki on joskus paljon tärkeämpi.


Ratapihankadulla sijaitsevan Turun kuvataidekoulun kohdalla tilanne on se, että vuokrasopimus päättyy 31.12. tänä vuonna eikä vielä ole tietoa siitä, missä toiminta voisi jatkua kevätlukukaudella. Eikä heihinkään oltu yhteydessä kuten olisi pitänyt. Huh. Tämän päivän kokouksen jälkeen epävarmuus ja vaikeus jatkuu. Entä kaikki ne lapset ja nuoret jotka haluaisivat vaikka keväällä tulla kuvataidekouluun. Esitin samaan tapaan purkuluvan palauttamista uuteen valmisteluun perustuen tuohon samaan MRL- pykälään ja samalla tavalla kävi sillekin esitykselle. Merkillepantavaa on lautakunnassa kuullut kommentit tyyliin erään vihreän suusta kuuluneet "ei ole lautakunnan tehtävä varmistaa että kaikilla on kaikki hyvin" tai "ei julkishallinto voi mikromanageroida yksityisten toimijoiden keskinäisiä asioita" tai myös kuultu"voiko esittääkään lautakunnan toimivaltaan kuulumattomaksi katsottua asiaa, ettei tarvitsisi hyväksyäkään sellaista esitystä".


 Mutta itse koen edustavani lautakunnassa paitsi omaa puoluettani, samalla juuri vuokralaisia ja kuntalaisia. Mitä jää lautakunnan tehtäväksi jos ei missään vaiheessa voi toimia.


Silmäni osui myönnetyissä luvissa Wäinö Aaltosen koulutie kolmosessa Hirvensalossa myönnettyyn kirjastotalon purkamiseen. Kiinnosti onko uutta kirjastoa tulossa tilalle, onneksi nuorisovaltuuston edustajamme tiesi että on :)


Uusi kirjasto tulee Syvälahden koulun yhteyteen, nolotti kun en hoksannut asiaa etukäteen. Tiedoksi oli merkitty aimo listaus kaupunginhallituksen asioita 12.8. kokouksestaan niin, että ne ovat suoria linkkejä. Paitsi mm. Turun Seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n myynti - kauppahinnan tarkistus ja tarkastusmäärän maksu. Kysäisin mahdollisuudesta saada se tiedoksi, se on kuulemma salainen niin siksi ei ollut linkkinä. Vasemmistoliittohan oli viime joulukuussa ainoita sotekiinteistöjen myyntiä vastustaneita ja nyt on tainnut myyntihinta vielä noustakin siitä. Pitää selvittää.

Ihmettelen, kuka luksusta ja väljyyttä asumiseensa haluava ostaa kalliin asunnon Telakkarannasta kun se rakennetaan nyt ihan täyteen. Muutama talo olisi riittänyt, alueen valmistuessa sitä on vaikea erottaa muista kerrostalobunkkereista. Sinne ei ole tulossa mitään palveluitakaan. Tässä ei ole kyllä mietitty loppuun asti.


Lautakuntammehan päätti tammikuussa 2018 siirtää päätösvaltaansa virkamiehille ihan huomattavissa määrin, ja olen siitä edelleen tuohtunut ja pahoillani. Esitin silloin, ettei olisi siirretty...Päätöksen seurauksia on joutunut todistamaan moneen kertaan, viimeksi nyt juuri Sepänkatu kakkosen asiassa. Päätökseksi tulleen ratkaisun mukaan rakennustarkastajalla , ympäristönsuojelupäälliköllä, ympäristöterveyspäälliköllä sekä valvontapäälliköllä on oikeus antaa viranomaiselta pyydetyt lausunnot ja selvitykset, jotka eivät edellytä laajaa harkintaa. Ympäristöterveyspäällikön 7.8. antama, lasten vanhempien mukaan virheellinen lausunto Sepänkadun tilanteesta ei sitten edellyttänyt laajaa harkintaa? Lausunto olisi tämän mukaan pitänyt kyllä tuoda lautakunnan käsittelyyn ennen sen antamista. Tässä näyttäisi olevan selkeä menettelyvirhe...

Ei kommentteja: