Kirjoitin tämän jo muutama viikko sitten. Se lähetettiin tosiaan kaikkiin suurimpiin suomalaisiin lehtiin 17.5., mutta sitä ei ole tähän påivään mennessä julkaistu. Tällainen voisi turhauttaa pahastikin, näen mediahiljaisuuden kuitenkin niin, että se tekee työstämme entiatä tärkeämpää. Eihän se voi yllättää, etteivät lehdet julkaise kirjoitusta jossa todetaan, ettei vapaakauppasopimuksen käsittely ole saanut mediassa tilaa. Ja silti olen sitä mieltä, että kirjoittaa pitää, toimia pitää. On velvollisuutemme kansalaisjärjestönä pitää vaikeitakin asioita esillä.
**********
Vapaakauppasopimus meni läpi- kansalaisjärjestöjen rooli tulee kasvamaan
Suomen eduskunta hyväksyi keskiviikkona 16.5.2018 EU:n ja Kanadan välisen laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) äänin 141-42. Sopimusta tukivat paitsi hallituspuolueiden edustajat, myös kaikki läsnäolleet SDP:n, RKP:n, KD:n ja Liike Nytin edustajat. Vapaakauppasopimusta vastaan äänestivät kaikki Vasemmistoliiton, Vihreiden ja Perussuomalaisten läsnäolleet edustajat.
Suomen Attac on järkyttynyt päätöksestä. CETA astuu voimaan kun kaikki EU:n jäsenmaat ovat sen ratifioineet, Suomen osalta sopimuksen hyväksymisen seuraukset ovat joka tapauksessa ilmeiset. CETA mahdollistaa suuryrityksille Suomen luonnonvarojen esteettömän hyväksikäytön, ja muodostaa vakavan uhkan pitkän taistelun jälkeen saavutetuille, työntekijän kannalta aivan oleellisille työehdoille. Sopimuksen kerrotaan edistävän kestävän kehityksen tavoitteita. Tämä on ilmiselvässä ristiriidassa sen kanssa, että kanadalaisilla sijoittajilla on CETAn tarjoaman investointisuojan perusteella mahdollisuus haastaa Suomen valtio oikeuteen sijoittajien oikeuksien rikkomisesta. Ympäristönsuojelua ja työntekijöiden oikeuksia ei sopimuksessa edistetä retorista tasoa pidemmälle, koska niitä koskevien normien rikkominen ei johda selkeään sanktiomenettelyyn.
Ympäristö- työvoima- työterveys- ja työturvallisuusstandardien taso tuleekin väistämättä laskemaan, kun kansallinen lainsäädäntö loogisesti ajatellen sovitetaan investointisuojan raameihin. Tilanteessa, jossa kaikkien globaalien toimien tulisi tähdätä sosiaalisesti oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän kehittämiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään, vapaakauppa on käsittämätön, vuosisatoja vanhoja maailmankaupan rakenteita vahvistava ja ilmastonmuutosta kiihdyttävä ratkaisu.
Kansalaisjärjestöt ovat käyneet aktiivista kampanjaa CETAA vastaan niin sosiaalisessa mediassa kuin järjestämällä tempauksia. Vapaakauppasopimus tai sen käsittely ei ole saanut mediassa tilaa. Vielä äänestyksen aattona ja samana päivänä uutiset täyttyivät vasta myöhemmin kesällä tapahtuvasta sote- äänestyksestä sekä puolueiden logonpaljastustilaisuuksista. Kansalaisjärjestöt ja yhteistyöverkostot ovat korvaamattoman arvokkaita toimijoita yhteiskunnassa, jossa objektiivisen ja kriittisen tiedon saaminen on yhä vaikeampaa.
Suomen Attacin puheenjohtajat
Omar El-Begawy
Timo Kuusiola
Eva-Liisa Raekallio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti