torstai 29. kesäkuuta 2017

Raportti rakennuslautakunnan kokouksesta 29.6.2017

Ensimmäinen rakennuslautakunnan kokous koskaan takana. Asioita oli meillä listalla kuitenkin kolmisenkymmentä. Olisin itse suonut meille uusille tilaisuuden kouluttautua ja perehtyä lautakunnan erityispiirteisiin ennen kokousasioiden läpikäymistä ja varsinaisen kokoustamisen aloittamista. Minulla sentään on kiinteistöliikelaitoksen johtokunnasta kokemusta, moni oli ihan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.

Kokouksessa päätettiin myöntää lupa Wäinö Aaltosen koulun lisätilan rakentamiseen, jotta parakki saadaan valmiiksi ennen koulujen alkua. Erinomainen ratkaisu. Vielä kun turkulaiset homekoulut ja -päiväkodit saataisiin kokonaisuudessaan korvattua terveellisillä ja turvallisilla, pysyvillä rakennuksilla. Ei ole perusteita lasten terveyden vaarantamiseen. 

Olin valmistellut kokoukseen kolme esitystä, palautusesityksen Kivikukkaron talon remonttiin liittyen, esityslistan kohta 17, sekä lisäyksiä Hotelli Seurahuoneen remonttiin liittyen, esityslistan kohta 19 (joka kohta vedettiin pois esittelijän pyynnöstä eikä kohtaa siis käsitelty kokouksessa), ja kolmantena esityksenä muutosesityksen lautakunnan funikulaarista tehtyä valitusta koskevaan lausuntoon, joka tuli lisälistassa 1 meille eilen. Olisin itse luottanut Kivikukkaroa remontoivaan yritykseen ja sen ammattitaitoon heti kättelyssä.  Mikäli esityksemme olisi hyväksytty, Museokeskuksen suosituksen mukainen prosessi kattoikkunoiden toteuttamiseksi toimistotiloihin valoa tuomaan olisi käynnistynyt. Se kuitenkin hävisi 11-2.

Tässä otteet kokoustiedotteesta, joka tuli nettiin samantien. Siitä kuitenkin puuttuu tuo Kivikukkaron  palautusesitys, jota kannatti toinen Vasemmistoliiton edustaja Markku Rintala. Sen hyväksyminen oli merkitty käydyn yksimielisesti. Olen ollut sihteeriin yhteydessä palautusesityksen lisäämisestä sekä yksimielisestä käsittelystä, olihan esityksemme kärkenä esityksen täydentäminen, sellaisenaan sen käsittely ei ollut yksimielistä. Lähetin sen hänelle heti kuten funikulaariesityksenkin, joka on kirjattu lisälistan kohtaan 26.

Palautusesitys esityslistan kohtaan 17 European Retail Turku Oyn rakennuslupahakemukseen 7-20-2005 (2017-660)

Rakennuslautakunta päättää täydentää rakennuslupaa siten, että Museokeskuksen suosituksen perusteella toimistotilojen luonnonvalon tarve toteutetaan kattoikkunoiden avulla. Toteuttamiskelpoisuus ratkaistaan ensin.

Esittää Eva-Liisa Raekallio
Kannattaa Markku Rintala

*************

Tässä muutosesitykseni funikulaarivalituksen käsittelyä koskevaan lausuntoon, ensin linkki esityslistan kohtaan.

Muutosesitys on kirjattu, tässä se vielä. Esitys raukesi ilman kannatusta, jätin eriävän mielipiteen. Mielestäni valitus oli asianmukainen ja hyvin perusteltu, ja koska nyt uusi lautakunta aloitti toimikautensa, vanhan lautakunnan tekemät ratkaisut funikulaarin osalta voidaan käsitellä uudestaan. Tukholman Skansenilla on ympäristöönsä kuin nakutettu sopiva funikulaari...

Muutosesitys LL1 asia 26/Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Rakennuslupa, Funikulaari (2017-196)

Turun rakennuslautakunta ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa: Turun rakennuslautakunta puoltaa Kiinteistö Oy Turun Graniittilinnan valitusta Turun hallinto-oikeudelle. Valituksessa on esiintuotu huoli funikulaarin nykyisen suunnitelman ja rakenteen soveltuvuudesta kulttuurihistoriallisesti merkittävälle alueelle. Nykyinen suunnnitelma poikkeaa asemakaavasta, ja poikkeamispäätöksen on oltava lainvoimainen ennen rakennustöiden aloittamista. 

Esittää Eva-Liisa Raekallio

Kokouksessa oli käsittelyssä lisälistalla myös hyvin poikkeuksellinen metsänkaato. Saramäessä oli luvatta kaadettu metsää useita hehtaareja, kaupungin kiinteistöliikelaitoksen toimesta. Asiasta päätettiin ilmoittaa poliisille, aivan oikein. On käsittämätöntä että tällaista tapahtuu. "Kiinteistöliikelaitoksen edelleen hallinnassa olevalta alueelta on kaadettu koko puusto noin 8,6 hehtaarin alueelta ilman maankäyttö- ja rakennuslain 128 §:n mukaista maisematyölupaa.  Tästä noin 8,6 ha:n alueesta noin 1,2 ha sijaitsee alueella, joka on asemakaavassa osoitettu ev-alueeksi (Alueen osa, joka on varattava suojaviheralueeksi. Alueen luontainen metsäkasvillisuus on säilytettävä.). Kyseinen suojaviheralue kortteleiden EJ-1 ja T-2 välillä on tarkoitettu ekologiseksi viherkäytäväksi eläimille, mutta myös erottamaan louhinta-alue teollisuus- ja varastointirakennusten korttelialueesta."

Pidin kokouksessa esillä sitä, miten tärkeää on huolehtia rakennettaessa yleensäkin suojelullisten ja kulttuurihistoriallisten kriteerien täyttymisestä, esimerkiksi muutettaessa perinteikkään asuinrakennuksen käyttötarkoitus ravintolaksi. Tässä vaiheessa oli kyse käyttötarkoituksen muuttamisesta, varsinaista lupaa haetaan myöhemmin. Periaatteena toivon, että myös korjaus- ja perinnerakentamisen ammattilaisille riittäisi töitä. Nykyään niitä on heikonlaisesti.












Ei kommentteja: