torstai 15. kesäkuuta 2017

On todella erikoinen tilanne, jossa hallituspohja olisi jatkamassa niin, että persuministerit ovat mukana Uusi vaihtoehto- ryhmänsä kautta. Mutta eihän se ole poliittinen puolue. Voiko tilanne olla laillinen. Se, mitä implikaatioita tällä on paikallispolitiikkaan jää myös nähtäväksi.

Viime aikoina on tapahtunut paljon myös valtameren takana. Trumpin tilanne käy päivä päivältä tukalammaksi. Presidentti ilmoitti taannoin Yhdysvaltain vetäytymisestä Pariisin ilmastosopimuksesta. En ihan päässyt jyvälle siitä, miksi täällä Suomessakin jotkut viranomaiset pitivät sitä yllätyksenä, tai miksi nähtiin että pieni Suomi on voimaton ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Ei sopimukseta vetäytyminen yllätys ollut tietenkään vaan täysin odotettavissa, ei siksi että se oli yksi Trumpin vaalilupauksista, vaan siksi että republikaanit ovat täysin fossiilisille polttoaineille perustuvan teollisuuden taskussa. Myös Jenkeissä on niin, että uusiutuvalle energialle perustuva teollisuus kasvaa ja siinä on yhä enemmän työpaikkoja. Oman, lyhytnäköisen taloudellisen edun tavoittelu on tyypillistä ihmiselle ja todistettiin taas tässä. Myös Suomen on tässäkin tilanteessa entistä tärkeämpää kantaa ilmastovastuu.

Meillä oli nuorisolautakunnan avustustyöryhmän viimeinen yhteinen tapaaminen. Oli tosi mukavaa, kuten aina. Toki valtakunnan politiikan vaiheet puhuttivat. Kävimme siellä läpi avustustyöryhmän työn jatkoa. Itse pidän työryhmää välttämättömänä osana lautakunnan ja turkulaisten nuorisojärjestöjen ja yhdistysten välistä vuorovaikutusta. Lautakunnalla on oltava suora yhteys järjestöihin ja pidän hyvin tärkeänä sitä, että lautakuntaryhmällä on työryhmään kuuluvan jäsenensä kautta näkemys ja kokemus turkulaisesta järjestökentästä. Ilman sitä en esim itse tietäisi, että yksinhuoltajien porukka on matkannut Nukkumajoelle jo toisen kerran vuoden aikana. Tosi hienoa, että paikan arvo tunnetaan, mitä parhain paikka se onkin. Varmasti juuri siellä on saatu tosi paljon irti upeasta luonnosta ja rauhasta.

Tapaamisessa esitettiin, että järjestöt voisivat esittäytyä pikatreffi- tyylisissä tapahtumassa, ja sitä, että  avustusta voisi hakea myös videoidulla esittelyllä. En pidä kumpaakaan ideaa järkevinä. Se, osaako kiteyttää ja tiivistää yhdistyksen toiminnan minuutissa tai osaako esiintyä videolla, tulisivat tällaisessa mallissa määräämään liikaa avustusta myöntävien kantaa. Miten kävisi yhdistysten, joissa ei ole small talk tai ylipäätään esiintyminen se oma juttu. Ne ovat minusta täysin irrallisia yhdistysten toiminnasta ja työn arvosta, mutta juuri niiden pohjalta päätöksiä tultaisiin tekemään. 

Kyllä kuulin keväällä vaalikadullakin juttua, että harmiteltiin etteivät kaikki ehdokkaat olleet tehneet vaalivideota Ylen vaalikoneeseen. Sen kautta kuulemma sai hyvän käsityksen ehdokkaasta. Olen eri mieltä. Videon avulla sai hyvän käsityksen ainoastaan siitä, millaiset esiintymistaidot ja millainen ulkoinen olemus ehdokkaalla on. Näillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, millaista työtä luottamustoimeen päästyään tekisi.

Tässä kevennystäkin.

Ei kommentteja: