sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Nyt kun Panamapaperit ovat paljastaneet massiivisen veronkierron, on samalla viimeistään viety pohja koulutusleikkausten perusteluiltakin. Väitteet, ettei Suomella ole enää varaa ylläpitää tällaista koulutusjärjestelmää, eivät pidä siis paikkaansa. 

Pidin tätäkin aihetta sivunneen puheenvuoron eilisessä Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton piirikokouksessa. Tuossa kokouksessa valittiin piirin johdon lisäksi puoluevaltuustoehdokkaat Varsinais-Suomesta ja käsiteltiin sääntöasioita. Minut valittiin jatkamaan piirihallituksessa, muuten meikäläisten vaalit olisivat voineet mennä paremminkin. 

Ihmisten usein pohjattomalta vaikuttava itsekkyys josta Panamapaperitkin osaltaan kertovat, on ollut tämän viikon keskusteluissa muutenkin. Meillä oli tiistaina taas oma lukupiiri, tällä kertaa oli luettavana Jukka Koskelaisen "Rakas rappio". Meillä se keskustelu tuppaa rönsyilemään aina, niin nytkin. 

Sivusimme sitä, miksi nyt ovat vallalla itsekkyys ja oman edun tavoittelu, ja yhteiskunnan heikompia tukevia rakenteita sen kun puretaan. Minä olin sitä mieltä ettei nykytilanteessa ole mitään historiallisesti kovin uutta, sen sijaan hyvinvointivaltio vahvimmillaan oli poikkeus pidemmälläkin tähtäimellä.  Kyllä normina on yhteiskunnassa ollut, ettei heikoimmista ole välitetty ja ihmiset ovat olleet oman onnensa nojassa. 

Varakkailla on ollut mahdollisuus hyvään elämään, ainakin suhteellisesti, kun taas enemmistö ihmisistä on kärsinyt puutetta ja hätää. Eräällä tavalla voidaan ajatella, että tekeillä oleva SOTE-uudistus ajaa Suomea takaisin siihen tilaan missä maamme oli ennen kaikki tavoittavan terveydenhoitoverkoston rakentamista, kun lääkäriin oli päivien matka ja jos sinne asti pääsikin; ei ollut varaa maksaa hoidosta. 

Historia se toistaa itseään niinkuin ei mikään muu. Yhteiskunnan rakenteet ehkäisevät ihmisessä luonnostaan olevan itsekkyyden puhkeamista ja ilmenemistä. Kun ne puretaan, ihmisen luonne pääsee kunnolla esiin. Tukirakenteiden purkaminen on aina helpompaa kuin niiden pystyttäminen, säilyttämisestä puhumattakaan. Kyllähän tämä kertoo jo itsessään selvää kieltä.

Tähän liittyy myös Suomen metsien ja valtionyhtiöiden myynti ulkomaille. Suomea ajetaan kovaa vauhtia takaisin siirtomaataloudeksi samalla kun harvat omistajat rikastuvat.

Ei kommentteja: