keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

En kerinnyt aamulla lukemaan uutisia, niin piti lukea uudelleen tämä linkattu uutinen Oulun puukotuksesta. Luulin äkkivilkaisulla, että liittyy Oulun viimeviikkoiseen puukotukseen, mutta onkin uusi...

Raakaa väkivaltaa käytetään Suomessa jo monta kertaa viikossa niin, että se ylittää uutiskynnyksen. Tilanne tuntuu pahenevan koko ajan. Olemme palanneet ajassa taaksepäin, vielä 1900- luvun alkuvuosikymmeninä monessa suomalaiskaupungissa oli alueita, jotka tunnettiin väkivaltaisuudestaan ja niitä pyrittiin välttämään ja yleinen turvattomuus oli yleistä, yhteiskunnassa oli syvä jako hyvä- ja huono-osaisiin.


Sitten hyvinvointivaltio ja vahva vasemmistopolitiikka piti muutaman vuosikymmenen huolta siitä, että tilanne rauhoittui huomattavasti. Ihmiset pääsivät ajoissa avun piiriin, eikä elämänehdoista käyty kamppailua. Hyvinvointia riitti jokaiselle, ja se näkyi myönteisesti myös Suomen talouskehityksessä. Suomihan oli kilpailukyvyltään maailman huippua 1980-2000- luvuilla. 


Muutos on tapahtunut hiljalleen, muttei vahingossa. Suomi on mennyt oikeistovedossa jo kauan ja se näkyy. Viime vuosina äärioikeisto on voimistunut, ja nyt jo kopioidaan viimeviikkoisia rikoksia. Se, mitä voidaan politiikalla rikkoa, voidaan myös korjata, mutta nykykehitys tuntuu vievän toiseen suuntaan. Leikkauslinja on saanut suosiota ja tukea kaikista puolueista, Turussakin kaikki valtuustopuolueet seisovat sen takana.


https://www.hs.fi/suomi/art-2000010510068.html


Ei kommentteja: