maanantai 25. syyskuuta 2023

Yliopistojen valtaukset laajenevat, nyt on vallattu Tampereella. Kunpa minulla olisi käsillä kuva hetkestä, jolloin olisimme halunneet ripustaa oman ”Tieteen vapaus R.I.P.”- banderollimme Turun yliopiston hallintorakennuksen ulkoseinään ennen omaa mielenilmaustamme helmikuussa 2009. Mustaa surulakanaa ei saanut laittaa seinälle ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”- tekstin viereen,  se pääsi silti osaksi mielenilmausta hautakynttilöiden vierellä (olin etukäteen soittanut hallintoon ja varmistanut paitsi sen, että mielenilmaus voidaan järjestää, ja miten toimia banderollin kanssa, luonnollisesti tein myös tarvittavat lomakkeet poliisin suuntaan).




Nyt on vallattu myös ammattikorkeakoulujen tiloja. Toivottavasti kaikki yliopisto- ja korkeakoulukaupungit tulevat mukaan. Tamperelaisten tiedotteessa puhutaan täyttä asiaa, kaksi ensimmäistä kommenttia poimittu siitä, sen sijaan tuoreen opetusministerin Anna-Maja Henrikssonin kommentti tiistain 19.9. budjettitiedotustilaisuudessa on alle kaiken arvostelun.


”Jos hallitus siis uhkaa viedä katon päämme päältä, me muutamme koululle”, opiskelijat kirjoittavat tiedotteessaan.”


”Monet opiskelijat elävät jo nyt köyhyydessä, eivätkä pysty keskittymään opiskeluun", tiedotteessa kerrotaan.”


”Se on myös meidän nuortemme intressissä, että saamme velkaantumisen kuriin, Henriksson totesi.”


Näin sanoo opetusministeri, joka istuu hallituksessa, joka ottaa edeltäjäänsä paljon enemmän velkaa. Miten jo valmiiksi köyhyydessä elävien kurjistaminen entisestään estää velkaantumista? Toisaalta kommentti on hyvä herätys niille, jotka ovat näinä vuosina erehtyneet pitämään RKP:ta jotenkin muuta oikeistoa humaanimpana. 


Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten tärkeää Suomessa olisi tehdä veropolitiikan suunnanmuutos, jossa mm. varallisuusveron palauttamisella ja pääomatuloverotuksen tiukalla progressiolla tasattaisiin paitsi syvenevää kuilua väestöryhmien välillä, myös kartutettaisiin valtionkirstua viisaasti ja pitkälle tulevaisuuteen katsoen. Tähän ei edellinen vihervasemmistoenemmistöinen hallitus pystynyt, ja tämä oikeistohallitus raivaa viimeisetkin esteet rikkaimpien rikastumiselta pienituloisimpien kustannuksella. Syitä veropolitiikan muutoksen hitauteen on varmasti monia, yksi selkeä tekijä on kuitenkin poliittisten asemien varmistelu.


Todella virkistävää nähdä näitä uutisia, eräänlaista vastapainoa politiikan laskelmoivuudelle, tässä tuore uutinen täältä Turusta. Yliopistojen johdon kanta valtauksiin on tähän saakka ollut kannustava ja tukeva. Tässä on eroa vuoteen 2009 ja myös vuoteen 2015. Voi olla, että leikkauksia ja erilaisia heikennyksiä on vuosien varrella saatu niin paljon, että nämä uusimmat vain olivat se piste iin päällä, ja nyt ollaan voimalla ja avoimemmin yhdessä rintamassa.

 










Ei kommentteja: