Turun kaupunginhallitus hyväksyi eilen toriparkin rahoitus- vakuus- ja vakuutusselvityksen. Vasemmistoliiton edustajat olisivat sen kuitenkin riittämättömänä hylänneet. Vipun oma historia toriparkin kanssa on pitkä ja ansiokas. Tässä tuore kirjoitukseni Joukkovoima Turun julkaisuun.
Turun toriparkki- vastuuttoman tuhlauspolitiikan malliesimerkki
Turku tunnetaan lepsusta ja vastuuttomasta tavastaan tuhlata turkulaisten veronmaksajien rahoja reilusti yli budjetin paukkuviin rakennus- ja remonttihankkeisiin. Tämä Turun valtapuolueiden linja on saanut, äänestäjien mandaatilla, jatkua vuosikausia ja sen tuoreimpia esimerkkejä on toriparkki.
Toriparkkia on puuhattu Turkuun jo vuosikymmeniä ja siitä on väännetty kättä niin lautakunnissa kuin kaupunginvaltuustossa. Toriparkkivyyhdissä nähtiin merkittävä käänne viime vuoden marraskuussa, kun Turun rakennuslautakunta hyväksyi toriparkin rakennusluvan 30.11. äänin 8-5. Äänestin kokouksessa luonnollisesti luvan hylkäämisen puolesta ja jätin päätökseen eriävän mielipiteen.
Miten saatoimme kaupunkilaisten edustajina, teknisenä viranomaiselimenä olla vakuuttuneita hakijan kyvystä vastata rakennustöiden aikana kustannuksista ja riskeistä, kun he eivät olleet valmiita luvan hyväksymisvaiheessa maksamaan täysin välttämättömistä selvityksistä? Emme mitenkään, mielestäni. Minulla oli hylkäysesityksen hyväksymättäjättämispäätöksen varalta palautusesitys, jota ei otettu käsittelyyn vaikka nuija ei ollut heilahtanut.
Kaupunginvaltuusto oli 30.5.2016 maanvuokrasopimuksen hyväksyessään päättänyt, että toriparkin rakennustyöt voidaan aloittaa vasta, kun kaupunginhallitus on hyväksynyt hankkeen rahoitus- ja vakuusselvityksen. Maanvuokrasopimuksessa oli myös varmistettu ortodoksisen kirkon tilanne.
Paloturvallisuus jätti avoimia kysymyksiä jo hankkeen esittelyssä, suunnitelmat eivät olleet täysin valmiina myöskään joukkoliikenteen ja torikaupan järjestämisen suhteen. Lupa oli asemakaavan vastainen ja se myönnettiin keskeneräisin tiedoin ja suunnitelmin. Onkin helppo johtopäätös, että rakentamisen kustannukset ja aikataulurajat tulevat paukkumaan, ja turkulainen rakennushankeperinne jatkuisi. Vakuuttelut siitä, etteivät kulut jäisi meidän turkulaisten maksettaviksi, kuulostivat huterilta ja harhaanjohtavilta. Lautakunnan enemmistölle ne riittivät.
Toriparkki oli esillä taas 8.2. kokouksessa, kun asiana oli toriparkin rakennusluvasta tehdyistä valituksista Turun hallinto-oikeudelle annettava lautakunnan lausunto. Pohjaesityksessä puollettiin valitusten hylkäämistä, vaikka ne perustuivat siihen että rakennuslupa myönnettiin maanvuokrasopimuksen vastaisesti.
Esitin, ettei rakennus- ja lupalautakunta voisi puoltaa hylkäystä ja siis käydä ylimmän päättävän elimen, kaupunginvaltuuston yli vaan että kaupunginvaltuusto olisi lausunnonantaja omassa asiassaan ja pyytäisimme Turun hallinto-oikeudelta lisäaikaa lausunnon antamiseen. Esitystä ei kannatettu muuta kuin keskustelussa.
Turun osuudeksi toriparkin rahoituksesta on kerrottu n. 30 miljoonaa euroa. Niin, kerrottu. Kaupunginhallitus ei kuitenkaan ole vieläkään saanut hankkeen kunnollista rahoitus- ja vakuusselvitystä, joten tuo lukema ei tule pitämään paikkaansa myöskään täkäläisen menon tuntien. Nyt elokuussa olemme tilanteessa, jossa Kauppatori on siis myllätty ennenaikaisesti ja toriparkkia valmistelevat arkeologiset kaivaukset ja joukkoliikennejärjestelyt ovat täydessä käynnissä. Turku parka. Miten turkulaiset suostuvat tällaiseen menoon ja siihen, että torin kohdalla tulee takuulla olemaan ammottava reikä ehkä vuosikymmeniä.
Eva-Liisa Raekallio
Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan jäsen (vas.)
Turun kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan varajäsen 2012-2017
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti