torstai 17. elokuuta 2017

Tässä tuore, vahvasti myötävaikuttamani ;) tiedote lähestyvästä CETA- mielenosoituksesta.


TIEDOTE Valmis julkaistavaksi 17.8.2017

Lauantaina 26.8.2017 järjestetään Helsingissä mielenosoitus Euroopan Unionin ja Kanadan välistä CETA-vapaakauppasopimusta vastaan. Mielenosoitus alkaa klo 14 Kansalaistorilla. Attac on yksi mielenosoituksen koollekutsujista.

CETA antaa yhdysvaltalaisille yrityksille mahdollisuuden suoraan haastaa eurooppalaisia valtioita oikeuteen, koska niin monella Yhdysvalloissa toimivalla yrityksellä on kanadalainen tytäryhtiö ja toimipaikka. Sopimukseen saadut kosmeettiset muutokset eivät estä yrityksiä haastamasta eurooppalaisia valtioita oikeuteen esimerkiksi ympäristönsuojeluun, tai kaivostoimintaan liittyvistä säännöksistä.

Keskustelussa vapaakaupan positiivisista vaikutuksista suomalaisten yritysten toiminnalle on muistettava, ettei esimerkiksi CETA-sopimuksessa ole kyse suomalaisten yritysten toimintamahdollisuuksien parantamisesta Pohjois-Amerikan mantereella, tai uusien työpaikkojen syntymisestä kotimaassa. Suomessa vapaakaupan puolustajat ovat kuitenkin antaneet ymmärtää, että sopimuksesta seuraisi enimmäkseen vaurautta ja uusia työpaikkoja Suomeen. Tämänkin vapaakauppasopimuksen tavoitteena on monikansallisten yritysten liikevoiton maksimointi hinnalla millä hyvänsä, ja osakkeenomistajien taskujen täyttäminen

Vaatimusten alentaminen ja lainsäädännön heikentäminen eivät voi olla tulevaisuutta taloudessa. Sitä on kauppajärjestelmä, joka perustuu yhteiskunnan tarpeisiin - julkisten palvelujen rakentamiseen, kunnollisten työpaikkojen luontiin, sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Sitä ovat lait, joilla hillitään heikompien hyväksikäyttöä, ja joilla vahvistetaan humaaneja arvoja.

Attac haluaa olla mukana rakentamassa oikeudenmukaista, demokraattista ja ympäristön kannalta kestävää talousjärjestelmää. Tilanteessa, jossa ihmisryhmien väliset varallisuuserot kasvavat maailmalla jatkuvasti, ja ilmastonmuutosta hillitsevillä tehokkailla toimilla on todella kova kiire, vapaakauppa on väärä, epälooginen ja heikko ratkaisu. Kansalaisjärjestöjen, ja meidän kaikkien rooli on nyt  aiempaakin tärkeämpi.

Lisätiedot:
Omar El-Begawy, Attacin puheenjohtaja
Puh. 040 504 35 61

Timo Kuusiola, Attacin puheenjohtaja
Puh. 040 745 73 04

Eva-Liisa Raekallio, Attacin puheenjohtaja
Puh. 040 247 39 13

Ei kommentteja: