perjantai 15. marraskuuta 2024

Olen päätynyt vetämään kuntavaaliehdokkuuteni pois. Päätös oli todella vaikea, mutta kun katsoo kokonaisuutta, oli vain yksi mahdollinen lopputulos. Olen kuumeessa enkä ehkä vielä tee kaikkea analyysia, myöhemmin lisää. Nyt kuitenkin jotain.

Kuluneella valtuustokaudella kaupunginvaltuustossa on äänestetty tavalla, joka ei ole ollut linjassa sen kanssa, mikä puolueen linja valtuustossa oli ennen kokoomusjohtoisen pormestarisopimuksen solmimista. Viime vuosina on nähty valtuustopäätöksiä, jotka aiemmin olisivat olleet todella poikkeuksellisia. Sandelin ja Yrttiaho ovat usein ainoina vastustaneet miljoonaleikkauksia. Tämä johti valtuustoryhmästä erottamiseen pari vuotta sitten. Viimeisin esimerkki tästä nähtiin kuluvan viikon maanantaina 11. marraskuuta, jolloin kahta erotettua lukuun ottamatta kaikki hyväksyivät miljoonaleikkaukset mm. kasvatukseen ja opetukseen, kulttuuriin, nuorisotoimeen ja liikuntaan. Tämän lisäksi TVTn vuokria korotetaan. Kaikki nämä leikkaukset ja heikennykset ovat sellaisia, joita puolueessa olisi aiemmin vastustettu.

Tähän liittyy olennaisesti vielä sekin, että erotetuista on liikkeellä huhuja, joiden mukaan he olisivat syyllistyneet ns asiatttomaan käytökseen. Itse en ole sellaiseen heidän taholtaan törmännyt, ja olemme kuitenkin olleet samoissa kokouksissa ja tilaisuuksissa vuosikausia. Sen sijaan olen todistanut vuosikausia jatkunutta kiusaamista heitä kohtaan, joka on saanut jatkua etenkin sähköpostilistalla ilman, että siihen olisi koskaan todella puututtu. Se on aika ajoin kohdistunut myös minuun, koska en ole omassa työssäni kaupungin luottamustehtävissä toiminut kokoomuksen mielen mukaan. Pääkiusaaja vieläpä oli se, joka esitti viime kuntavaalien jälkeen minua kunnallistoimikunnassa lautakuntani varajäseneksi, eli en pääsisi enää kokouksiin. Varsinaiseksi valittiin yhden äänen erolla henkilö ilman kokemusta. 

Kuten tästä allaolevasta kirjeestä voi lukea, tämänhetkisen tilanteen taustalla on oltava poliittiset syyt. Erotetut olivat ennen pormestarisopimusta vieläpä pitkälti vastanneet puolueen esityksistä valtuustossa ja niissä luottamuselimissä, joissa toimivat kuten kaupunginhallituksessa ja lautakunnissa. Olen hyvin surullinen tilanteesta monin tavoin, mutta kuten kirjeessäkin todetaan, toivomme että viesti otettaisiin vakavasti, tilanne ei ole vielä loppuunkäsitelty.  

*****

Syrjintä ei sovi vasemmiston arvoihin – kuntavaaliehdokkaiksi nimettyjä vetäytyy ehdokkuudesta


Turun Vasemmistoliiton kymmenjäseninen kunnallistoimikunta on päättänyt, että se ei ota kuntavaalien 2025 ehdokaslistalle puolueen kahta pitkäaikaista kaupunginvaltuutettua ja kansanedustajaa. Toimikunta on tehnyt päätökset yhdistyksen (Turun Vasemmistoliitto ry) sääntöjen vastaisesti: yleisen kokouksen ohi ja jäsenäänestystä järjestämättä.


Listalta syrjäytetyt ääniharavat Elina Sandelin ja Johannes Yrttiaho ovat toimineet luottamustehtävissään esimerkillisesti ajaen juuri sellaista vasemmistolaista politiikkaa, jota heiltä on odotettukin. Jos toimikunnan päätös pitää, on luvassa varma vaalitappio.


Turun Vasemmistoliiton johto on ehdokasasettelusta tiedottaessaan toiminut tavalla, jota ei voi pitää millään tavoin hyväksyttävänä. Julkisuuteen on esitetty täysin paikkaansapitämättömiä väitteitä näiden valtuutettujen toiminnasta. Heitä on syytetty useaan otteeseen julkisesti mm. epäasiallisesta käytöksestä kertaakaan perustelematta väitteitä.


On aivan ilmeistä, että syrjinnän syyt ovat poliittiset. Sandelin ja Yrttiaho ovat arvostelleet kokoomuksen johtamaa Turun pormestarisopimusta, johon vasemmistoliitto sitoutui saadakseen puoleksi valtuustokaudeksi apulaispormestarin paikan. Pormestaripolitiikka on tarkoittanut monien leikkausten hyväksymistä ja täyskäännöstä puolueen ennen vuoden 2021 vaaleja noudattamaan linjaan.


Poliittisia motiiveja syrjinnän perusteena ei rohjeta sanoa ääneen, koska pelätään avointa poliittista keskustelua ja kannattajien reaktiota. Siksi on valittu henkilöön menevien leimaavien valheiden esittäminen julkisuudessa, jossa niitä vastaan on mahdotonta puolustautua. Pohjimmiltaan kyse on rumasta puolueen sisäisestä kilpailusta valta-asemista. Ruman pelin valinneiden mieleen ei ilmeisesti ole juolahtanut, että d’Hontin vaalitapaan pohjautuvissa vaaleissa ehdokaslistan heikentäminen tarkoittaa kaikille ehdokkaille – koko puolueelle – huonompia menestymisen mahdollisuuksia.


Turun Vasemmistoliiton ehdokasasettelupäätökset on tehty yhdistyksen sääntöjen vastaisesti. Kunnallisjärjestön omien sääntöjen mukaan kevät- tai syyskokous (yleinen jäsenkokous) päättää kuntavaalien ehdokasasettelusta. Nyt on toimittu yhdistyksen hallituksen eli kunnallistoimikunnan päätöksillä, siis sääntöjen vastaisesti. Miksi ehdokasasettelun laillisuus on vaarannettu? Näyttää selvältä, että ehdokasasettelun tosiasiallinen päätösvalta on haluttu pitää pienen piirin käsissä, jotta yhdistyksen edun kanssa jyrkässä ristiriidassa olevat päätökset ehdokkuuksien estämisestä saadaan läpi. Vasemmistoliitto rp:n sääntöjen mukaan ehdokkaaksi esitettyjen määrän ylittäessä valittavien määrään (Turussa sata ehdokasta), on järjestettävä jäsenäänestys. Jäsenkokouksen yli on kävelty hallituksen päätöksillä, jotta jäsenäänestys ehdokkaaksi pyrkivien oikeuksien viimekätisenä takaajana voidaan estää. Nyt ehdokkaaksi pyrkineitä oli todistettavasti yli sata, mutta jäsenäänestystä ei järjestetty.


Jo aiemmin syksyllä neljä Turun vasemmistoliiton perusyhdistystä, jotka edustavat yli kahtasataa puolueen jäsentä, lähestyi Turun Vasemmistoliiton johtoa tavoitteena keskustella ehdokasasettelun ongelmista. Pyyntöön ei koskaan vastattu. Vastaava pyyntö esitettiin myös Varsinais-Suomen piirijärjestölle. Se käsitteli asian kokouksessaan 5. marraskuuta ja päätyi vetoamaan jäsenjärjestönsä Turun Vasemmistoliiton johtoon ”rakentavan ratkaisun” saamiseksi ehdokasasetteluun. Tämänkin piirijärjestön ponnen jätti Turun kunnallistoimikunta huomioimatta.


Emme voi hyväksyä tällaista puolueen kannatuksen näkökulmasta täysin järjetöntä ja vieläpä yhdistyksen sääntöjen vastaista ehdokasasettelua emmekä jo vuosia puolueen paikallistoimintaa halvaannuttanutta mustamaalaamiskampanjaa muun muassa valtuustoryhmästä erottamisineen. Käytännössä järjestön ja ryhmän johdon toimesta estetään ihmisten vaaleissa edellä mainituille valtuutetuille antaman mandaatin toteuttamista. Toiminta loukkaa syvästi yhdistys- ja kuntademokratian periaatteita.


Tämän vuoksi olemme raskain mielin päätyneet vetämään ehdokkuutemme Turun Vasemmistoliiton kuntavaalilistalta pois. Tietenkin toivomme, että tämä viestimme otetaan vakavasti ja järki puolueessa viimein ottaisi johdon. Ehdokasasettelusta päättää viime kädessä puoluehallitus.


Tero Ahlgren, koulutuspoliittinen asiantuntija

Taimi Linna, sosiaalityön opiskelija, tarjoilija

Sari Lähteenmäki, kirjanpitäjä, yksinyrittäjä

Erkki Haapaniemi, hitsaaja

Merja Hakanen, eläkeläinen

Eila Hannula, eläkeläinen

Reijo Nylander, hitsaaja

Paavo Mäkinen, opiskelija

Eva-Liisa Raekallio, kouluttaja

Max-Mikael Rauvola-Rosa, erityisavustaja, kokki

Päivi Takkinen, eläkeläinen

Ei kommentteja: