torstai 17. lokakuuta 2024

Panostin tuossa yksi ehtoo mielipidekirjoituksen tekemiseen, enkä uskonut että se julkaistaisiin näin pian, mutta kun tuttuun tapaan luin aamun lehteä, siellä se on.

Asuntopolitiikan suunnan pitää muuttua, myös Turussa 

Asunnottomien yötä vietettiin taas lokakuun 17. päivä. Päivä on jo perinne, mutta tänä vuonna sen viettäminen tapahtui aiempaakin epävarmempaan aikaan. Maan hallituksen päätökset asumistuen leikkauksista ovat vaikeuttaneet monen ahdinkoa samalla, kun vuokrataso on jatkanut nousuaan myös täällä Turussa. Esim. kaupungin vuokra-asuntoyhtiö TVT:n kohteissa vuokrat ovat viime vuosina nousseet tasaisesti. Yhtiö korottaa tämänhetkisten suunnitelmien mukaan ara-asuntojen vuokria keskimäärin 3,9 prosentilla ensi vuoden maaliskuusta alkaen. Vuoden 2023 tilinpäätöksen mukaan TVT teki noin 100 miljoonan euron liikevaihdolla 12,9 miljoonan euron liikevoiton. Yhtälö herättää monia kysymyksiä. 

Yleistä vuokratason nousua selitetään usein maailmanpolitiikan mullistusten myötä nousevilla kustannuksilla ja inflaatiolla. Onko kaikkea kustannusten nousua välttämätöntä periä vuokralaisilta.  Vuokrankorotukset osuvat kipeimmin pienituloisimpiin, joille kaupungin omat vuokra-asunnot ovat usein ainoa vaihtoehto.

Sosiaaliturvan heikennysten, inflaation ja vuokrankorotusten samanaikaisuus on tehnyt jo nyt pahaa jälkeä. Ulosottolaitoksen tuoreen tilaston mukaan häätöjen määrä on lisääntynyt koko maassa viime vuodesta, täällä Turussakin 19% tämän vuoden tammi-elokuun välisenä aikana. Asunnottomien määrä on siis  lisääntynyt puhtaasti poliittisten päätösten seurauksena.

Asumistuen leikkauksia on perusteltu kasvavilla asumistukimenoilla.  Koko Suomen tasolla tärkeimpiä ja kiireellisimpiä toimia vuokrien alentamiseen olisi kuitenkin vuokrasääntelyn palauttaminen, jolla vuokrilla keinottelu saataisiin vähenemään. Kunnallispolitiikan kautta vuokria voidaan samaan tapaan laskea rakenteellisesti, paikallistasolla. Tähän on montakin keinoa.

Kunnallisten vuokra-asuntojen rakentaminen laskee asumisen hintaa lisäämällä asuntotarjontaa. Kaavoitettavasta vuokra-asuntotuotannosta pitää vähintään 30 prosenttia olla kunnallista, ja vuokratasoa on laskettava vähintään 20 prosenttia. Tulevat vuokrankorotukset tulee perua. Näin helpotettaisiin paitsi vähävaraisten asemaa, myös mahdollistettaisiin asunnottomuuden kitkemistä. Kaupungilla on mahdollisuus olla vuokra-asuntomarkkinoilla kokoava ja markkinoita vakauttava toimija. Edellisen hallituksen ohjelmaan kirjattiin kunnianhimoinen tavoite poistaa asunnottomuus Suomesta vuoteen 2027 mennessä. Se lienee nyt unohdettu. 

Eva-Liisa Raekallio
Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan varajäsen (vas.)

https://www.ts.fi/lukijoilta/6463285

keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Tässä kuukauden sisään on mulle siis varmistunut sekä kunta- että aluevaaliehdokkuudet. Olen kiitollinen luottamuksesta että olen päässyt ehdolle, toki pitää sanoa että mietin alunpitäen pitkään ehdolle lähtemistä. Mulla ei näissä vaaleissa ole sen suurempi vaalibudjetti kuin ennenkään, ja kun monesti äänestetään niitä jotka eniten ovat esillä, se ei ole paras yhtälö. Esim. viime vaaleissa sain kompensoitua budjetin pienuutta mielipidekirjoituksilla esim. Turun Sanomiin. Olen luonnostani illanvirkku, ja tekstejä ynnä muita ideoita syntyy ehdottomasti parhaiten iltaisin ja alkuyöstä. Nyt olen huomannut, että kun joudun opintojen takia heräämään aamuviiden jälkeen ja kun painaa koulunpenkillä koko päivän, plus siihen perään lapsiarki sekä yhdistyshommat, tiedotteet, jäsenkirjeet jne.,energiaa ei oikein ole riittänyt omiin mielipidekirjoituksiin. Niihin saa oikeasti menemään tosi paljon aikaa. 

Somenäkyvyys voi mulla senkin takia jäädä pienemmäksi, kun en ole kaikilla mahdollisilla kanavilla, ja teen mieluiten asiapitoisia postauksia jotka eivät herätä voimakkaita tunteita, tai välttämättä edes paljon huomiota. Teen postauksia, joita tykkään itsekin lukea ja jotenkin tuntuu väkisin yrittämiseltä jos alan nyt vaalien alla muuttaa tyyliäni kovin paljon.

Mietin myös sitä, kun molemmissa vaaleissa on sama vaalipäivä, ja ehdokkaan pitää mainostaa molempien vaalien numeroita, niin siinä piilee jonkin verran riskejä. Mutta päädyin kuitenkin siihen, että lähden ehdolle molemmissa vaaleissa, koska minulla on paljon annettavaa sekä kunta- että aluehallintoon. Mulla on oikeasti hyvät, vahvan vasemmistolaiset vaalitavoitteet ja paljon kokemusta erilaisista luottamustehtävistä. Olen niissä aina ajanut pienituloisten ihmisten, ympäristön ja sivistyksen asiaa. Uskon kaikesta huolimatta, että osaamistani ja kokemustani tarvitaan!

tiistai 15. lokakuuta 2024

Muutaman viikon päästä pidetään Yhdysvaltain presidentinvaalit, vaalipäivä on 5. marraskuuta. Kesällähän tapahtui aikamoisia keikauksia, kun toinen ehdokkaista vaihtui vain muutama kuukausi ennen vaalipäivää, ja nyt vastakkain ovat Trump ja Harris. Vaalien lopputuloksella on myös Suomea koskettavia ulko- ja talouspoliittisia seurauksia, ja tilanteemme NATOn tuoreena jäsenenä voi muuttua dramaattisesti,  mikäli Trump voittaa. Tai hankkiutuu presidentiksi samoja keinoja käyttäen, mitä yritettiin jo vuoden 2020 vaaleissa. Historianopettajan ja siitä aidosti kiinnostuneen näkökulmasta kyllä eletään huippukiinnostavia aikoja. 

Peittelemätön disinformaation ja propagandan levittäminen mitä republikaaniehdokas suoltaa, liittyen vaikka hurrikaanituhoihin ja haitilaistaustaisiin siirrolaisiin, hakee vertaistaan. Ja löytyyhän sille vertailukohtia, ikävä kyllä. Suuri syypää disinformaation menestykseen on ilman muuta some ja media. Ihmiset niin usein tyytyvät siihen, mitä näkevät omassa somefiidissään, eikä toisaalta olla useinkaan valmiita menemään oman mukavuusalueen ulkopuolelle ja hakemaan tietoa itse. Jenkeissä vielä on tilanne, että tv- yhtiöt ovat yksityisomistuksessa ja sitä kautta toisintavat omistajansa poliittisia näkemyksiä. Tämä pitää paikkansa niin republikaanien Fox Newsin, kuin demokraattien MSNBCn osalta. Taitaa myös olla niin, että CNN:n omistajan tiedetään lahjoittaneen Trumpin kampanjaan. Ja kun tiettyä kanavaa seuraamaan tottuneet eivät halua tutustua kilpailijan ohjelmiin, tai jopa niin, etteivät edes uskoisi sieltä saatua tietoa, mitä mahdollisuuksia edes on murtaa tietokupla. Historiallisia aikoja eletään joka tapauksessa, voittaa sitten kumpi tahansa, autoritääristä hallintoa avoimesti ihaileva, siirtolaisvihamielistä propagandaa levittävä Trump, tai ensimmäinen presidentiksi nouseva ei-valkoihoinen nainen, juristina elämäntyönsä tehnyt Harris.

maanantai 14. lokakuuta 2024

Kiitos jälleen luottamuksesta kaikille äänestäjilleni ja työni tukijoille, ensi vuonna alkaa yhdestoista vuoteni Varsinais-Suomen Vasemmistoliiton piirihallituksessa!

Eilisessä piirikokouksessa myös asetettiin ensimmäiset aluevaaliehdokkaat, olen mukana sielläkin!


Viime vaalien tavoitteeni ovat tallella täällä blogissa, pitää niitä alkaa hiomaan. Toivottavasti myös aluevaaleihin saadaan vielä lisää monipuolisia osaajia ehdolle. Oikeistosuuntaus tekee tällä hetkellä valtavasti vahinkoa, ja vastapuolelle tarvitaan vahvaa vasemmistoa.

maanantai 7. lokakuuta 2024

Tässäpä tämä Vipun tiedote hienosta uutisesta!

Tiedote vapaa julkaistavaksi 3.10.2024

Viherpunainen vasemmisto ry:

Korkein hallinto-oikeus on tänään tehnyt historiallisen päätöksen- Vipun työ on palkittu, Pukkilan tehdas pitää säilyttää


Korkein hallinto-oikeus teki 3. lokakuuta paitsi historiallisen, myös uraauurtavan päätöksen. Turun kaupunginvaltuuston maaliskuussa 2023 tekemä päätös purkaa Pukkilan yli satavuotias massalaitos on nyt käynyt läpi kaksi oikeusastetta, ja molemmilla kerroilla lopputulos on ollut sama; kaupunginvaltuuston päätös oli laiton. 


KHOn tuoreessa ratkaisussa todetaan, että hallinto-oikeus on Viherpunainen vasemmisto ryn ja A:n valituksista kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen lainvastaisena, ja että hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta, jolla kaupunginvaltuuston päätös oli lainvastaisena kumottu, ei muutettu.


Viherpunainen vasemmisto ryn valitus asiassa oli toinen niistä, jotka Turun hallinto-oikeus otti viime vuonna käsittelyyn. Ilman valituksen tekemistä hallinto-oikeus ei käsittele päätöksiä. Viherpunainen vasemmisto ryn puheenjohtaja, Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan jäsenenä neljä vuotta toiminut Eva-Liisa Raekallio sanoo, että puolisentoista vuotta kestäneen oikeusprosessin päättyminen on hieno tunne: 


"Teimme valtavasti työtä asiassa, työ ei päättynyt ensimmäiseen valitukseen, vaan teimme lisäksi vastineet joka kerta, kun Turun kaupunki teki oman lausuntonsa asiassa eli kesällä 2023, kun kaupunginhallitus hylkäsi valitukset yksimielisesti, ja joulun alla, kun kaupunginhallitus oli vienyt asian KHO:hon. Se, että kova työ on nyt palkittu ja Pukkilan tarina saa jatkua, tuntuu todella hienolta."


Viherpunainen vasemmisto ry katsoo, että nyt tehty päätös alleviivaa yhteistyön ja aktiivisuuden merkitystä, sitä miten tärkeää on seurata päätöksentekoa, ja miten isoihinkin haasteisiin tarttuminen kantaa hedelmää. Kulttuurihistoria ja perinteet eivät tällä kertaa joutuneetkaan väistymään!


****


KHOn päätös löytyy myös heidän nettisivuiltaan. Siitä selviää mm. se, että KHO käsitteli vain Vipun vastinetta kaupunginhallituksen valitukseen. Turun HAO otti viime vuonna käsiteltäväkseen kaksi valitusta, toiselle valittajalle tarjottiin tämän päätöksen mukaan mahdollisuutta lausuman antamiseen, se tuli lopulta vain Vipulta. Kyllä siinä hoppu olikin, kun koitin joulukiireissä vielä lausumaakin tehdä. Mutta  oli toden totta kaiken sen vaivan arvoista kun tieto päätöksestä tuli! Sanat siinä oikeastaan loppuvat.


https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/ennakkopaatokset/1727763554045.html



torstai 3. lokakuuta 2024

Johan pomppasi! Turun tautiin on sittenkin lääke. 

Korkein hallinto-oikeus antoi tänään ratkaisunsa Pukkilan yli satavuotiaan massalaitoksen oikeustaistelussa, ja se pitää voimassa Turun HAOn vuosi sitten tekemän päätöksen. Sen mukaan Turun kaupunginvaltuuston keväällä 2023 tekemä päätös purkaa massalaitos oli laiton. KHO on siis jo toinen, ja lopullinen, oikeusaste jossa asiaa on käsitelty. Vipussa tiedettiin heti puolitoista vuotta sitten, että valtuuston päätös oli laiton, ja toimimme sen mukaan.

Kyllä on ihan mahtava juttu, ja nyt on tunne että todellakin kannatti viettää kaikki ne monet tunnit tämän asian parissa!! Miten osuikin kesähelteille ja joululomille vastineiden työstäminen…Vipu julkaisi tänään asiasta tiedotteen, jonka laitan tännekin kunhan saan tekniikan toimimaan.