perjantai 23. elokuuta 2024

Suomussalmen jokihelmisimpukkatuho herättää monenlaisia tunteita. Kirjoitin aikoinaan äidinkielen yo- aineeni otsikolla ”Ihminen- luomakunnan kruunu?” Pohdin siinä ihmisen ikiaikaista tarvetta ja pyrkimystä asettaa itsensä kaiken muun elollisen yläpuolelle. Se ominaisuus on yksi keskeisimmistä paitsi ilmastonmuutoksen kiihtymisen, myös tämän tuhoteon taustalla.

Metsäkoneen kuljettajalle ei kertakaikkiaan tullut mieleenkään kunnioittaa liki 200- vuotiaaksi eläviä raakkuja, vain oma työ ja tavoite oli tärkeää. Tällaista tuhoa tapahtuu jatkuvasti, me emme vaan tiedä siitä koska todisteita ei ole. Kiitos tapahtuman kuvanneelle biologille. Niin kauan kuin on ihmisiä, jotka haluavat toimia luonnon puolesta, meillä kaikilla on toivoa. Ihminen tarvitsee luontoa elääkseen, ihminen sen sijaan ei ole lajina mitenkään välttämätön, ja sen ihminen haluaa yleensä unohtaa.


https://yle.fi/a/74-20106829

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla Hotelli Seurahuoneen terassikiistasta. Ensivilkaisulla uutisessa voi vaikuttaa olevan kyse aika vähäisestä asiasta. Pintaa syvemmältä alkaa kuitenkin näyttää siltä, että osuuskaupalle suotuisia päätöksiä saattaa välillä syntyä suhteellisen matalallakin kynnyksellä. Tilanne ei kuitenkaan ole Suomen mittakaavassa erityisen poikkeuksellinen.


Rakennus- ja lupalautakunnan alkuperäiset päätökset terassiluvasta on jo kaksi kertaa osoitettu oikeudessa laittomiksi. Muistan hyvin päätöksenteon kokouksissa, olin itse johdonmukaisesti terassia vastustavien asukkaiden puolella. Maankäyttö- ja rakennuslakiakin opin sen verran lautakunnassa tuntemaan ja käyttämään, että pystyin perustelemaan johtopäätökseni sillä. Asukkailla on ollut koko ajan se etu, että ovat saaneet ammattijuristin apua prosessissa. Mutta kyllä se, että luottamushenkilö tuntee lakia, on valtavan tärkeä ja turhan vähän arvostettu ominaisuus luottamustehtävän hoidossa


https://yle.fi/a/74-20105874