torstai 21. maaliskuuta 2024

Muovitettujen vesiputkien vaaroihin ollaan viimein heräämässä. 

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010308604.html


Kiinnitin aiheeseen huomiota jo viime kuntavaalitavoitteissani. Nostin muovipinnoitettujen putkien vaarat kuten BPAn esiin aikoinaan myös työpajassa, johon osallistui myös THLn edustaja. Olen pitänyt aihetta esillä myös Saaristomeriaiheisessa keskustelutilaisuudessa. Keskustelut alkavat realisoitua! 


Tässä kyseinen vaalilinjaus. 

****

Mikromuovi- ja kemikaalilähteet selvitettävä ja poistettava kaupungin infrastruktuurissa ja toiminnoissa.


Asiaan vaikutetaan lainsäädännöllä jota olen itsekin ollut valmistelemassa, mutta kaupunginvaltuustossa voisin nopeuttaa näidenkin ideoimieni säädösten toteutumista ruohonjuuritasolla. Esim. kierrätystiedotusta on parannettava ja saatava eri kielillä, jotta ihmiset eivät pakkaisi biojätteitään muovipusseihin lisäten näin turhaan ympäristön muovikuormaa. Kauppoihin on saatava ympäristön kannalta parempi roskapussivalikoima. 


Turussakin on varmistettava kuumasta vesijohtovedestä testaamalla, mitä muovi- ja sukitetuista putkista liukenee. Testit tehdään nykyään kylmästä vedestä, kun velvoitetta parempaan testaamiseen rakennusprosessissa ei ole.  Mikro- ja nanomuovin ja kemikaalien käsittely jätevedenpuhdistamoilla on tuotava tähän päivään, kuten esitin lautakunta-aloitteessani jo 22.3.2018. Ne on siis poistettava kokonaan, eikä tekonurmia ja urheilukenttiä saa lisätä, ennen kuin on saatu käyttöön turvallinen vaihtoehto pinnoitteeseen.

Ei kommentteja: