perjantai 16. syyskuuta 2022

Olen mukana uudessa Vasen Suunta- lehdessä!



Jos teksti menee kuvassa liian pieneksi präntiksi, juttu tässä alla. Esim. se on huomionarvoista, että viimeaikaisten TVTn vuokra-asuntomyyntien taustalla ovat kaupunginvaltuuston budjettilinjaukset. Viime kaudella Riikka Oksanen esitti myyntitavoitteista luopumista, joka oli alunalkaen osa Vasemmistoliiton budjettitavoitteita. Se kuitenkin jäi pois lopullisista tavoitteista ja myyntitavoitteista luopumista kannatti lopulta neljä valtuutettua, Oksasen lisäksi Johannes Yrttiaho, Elina Sandelin ja Alpo Lähteenmäki.

Asunnottomia muistetaan vain asunnottomien yönä


Asunnottomien yötä vietetään taas lokakuun 17. päivä. Turun vuokrataso jatkaa samaan aikaan nousuaan. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat jo loka-joulukuussa 2021 nopeimmin Turussa ja Tampereella, ja tilanne jatkuu vaikeana. Vapaarahoitteisuus tarkoittaa sitä, että vuokrat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tämä kertoo ongelman rakenteellisuudesta. Maailmanpolitiikan mullistusten myötä nousevat elinkustannukset osuvat kipeimmin pienituloisimpiin, joille kaupungin omat vuokra-asunnot ovat usein ainoa vaihtoehto.


Koko Suomen tasolla tärkeimpiä ja kiireellisimpiä toimia vuokrien alentamiseen olisi vuokrasääntelyn palauttaminen, ja yksityisillä, vapaarahoitteisilla vuokramarkkinoilla rehottavan villin lännen kitkeminen. Kunnallispolitiikan kautta vuokria voidaan samaan tapaan laskea rakenteellisesti, paikallistasolla. Tähän on montakin keinoa. 


Kunnallisten vuokra-asuntojen rakentaminen laskee asumisen hintaa lisäämällä asuntotarjontaa. Kaavoitettavasta vuokra-asuntotuotannosta pitää vähintään 30 prosenttia olla kunnallista, ja vuokratasoa on laskettava välittömästi vähintään 10 prosenttia. Näin helpotettaisiin paitsi vähävaraisten asemaa, myös mahdollistettaisiin asunnottomuuden kitkemistä.


Kaupungilla on mahdollisuus olla vuokra-asuntomarkkinoilla kokoava ja markkinoita vakauttava toimija, Turun kaupungilla pitääkin olla riittävästi edullisia vuokra-asuntoja eri puolilla kaupunkia. Kaupungin omistajapolitiikassa on kuitenkin vastikään linjattu, ettei vuokra-asuntojen myyntiä sinänsä vastusteta. Kun kaupunginvaltuustossa viime kaudella esitettiin TVTn myyntitavoitteesta luopumista, sitä kannatti vain neljä valtuutettua. Kaupungin vuokra-asuntoja myydäänkin nopeaan tahtiin. Kaupungin tehtävä on kuitenkin varmistaa, ettei kukaan joutuisi asunnottomaksi. Omien vuokra-asuntojen määrää onkin lisättävä, ja niiden myynti lopetettava heti.


Asuntopolitiikan painoarvo kasvaa entisestäänkin nyt, kun elinkustannukset karkaavat käsistä. Vuokralla asuvien elämää tulisi helpottaa nykyisen kurittamisen sijaan. Ansiotulokehitys, sekä eri tukimuotojen kuten opintotuen ja eläkkeen taso pitäisi huomioida vuokratasossa. Mitä vähemmän on varaa maksaa vuokraa, sitä enemmän pitäisi saada tukea. Tähän voisi helposti vaikuttaa veropolitiikalla. Hallitusohjelmaan on kirjattu kunnianhimoinen tavoite poistaa asunnottomuus Suomesta vuoteen 2027 mennessä. Varoja reiluun asuntopolitiikkaan kyllä on, kyse on poliittisesta tahdosta, myös Turussa.

Ei kommentteja: