maanantai 16. elokuuta 2021

Olen ollut somelomalla, ja blogistakin olen pitänyt lomaa. Arki politiikassa alkoi jo aiemmin, se iski rajusti kuluneena viikonloppuna. Hyvä, että odottelin vähän aikaa ennen kuin laitan mietteitä ylös. Ihan heti ei olisi kannattanutkaan kirjoitella mitään julkisesti. Turun Vasemmistoliiton edustajisto hyväksyi kokoomuksen laatiman pormestarisopimuksen äänin 54-25. Sopimuksessa myös sitoudutaan Ratapihan elämyskeskukseen, toisaalta siinä ei puututa rakennushankkeiden kustannusylityksiin. Niihin kuluvat miljoonat ovat pois köyhimpien turkulaisten arjesta ja jokaisen kuntalaisen palveluista, kuten terveydenhoidosta, nuoristotoimesta ja kirjastoista. Vasemmistoliitto on viime vuosina profiloitunut vahvasti elämyskeskuksen, mutta myös rakennushankkeiden kustannusylitysten vastustajana, ja kuntalaisten palvelujen ainoana puolustajana valtuustossa. 

Sopimus tarkoittaa, ettei kuntapalveluiden määrärahoja lisätä, vaikka niistä on muiden puolueiden toimesta säästetty jo liikaa. Puhuin lauantaina juuri kuntapalveluiden puolesta ja lisärahoituksen tarpeesta. Sopimuksen hyväksymistä perusteltiin mm. yhteistyökyvyn todistamisella kilpaileville puolueille ja poliittisille vastustajille.  Todettiin myös, että pääseehän sopimuksesta sitten pois.  Mulla oli omana vaalitavoitteena mm. asunnottomuuden poistaminen ja leipäjonojen lyhentäminen. Näistä ei puhuta sopimuksessa sanaakaan, siinä kyllä puhutaan kokoomuslaisin termein mm. tuottavuuden parantamisesta. Ettei vain listalla olisi lisää kaupungin vuokra-asuntojen myyntiä. Siinä on myös luvassa sanktioita linjasta lipeäville. Lauantainen edustajiston kokous antoi asiasta ensimmäisen virallisen päätöksensä, nyt kuultiin ensimmäistä kertaa jäsenistön kantaa. 

Edustajisto päätti myös luottamustoimivalinnoista. Omalla kohdallani kävi huonosti. Kun kesäkuussa kyseltiin kuntavaaliehdokkaiden toivomuksia luottamustehtävistä, laitoin rakennus- ja lupalautakunnan varsinaisen jäsenyyden ykköseksi. Edustajiston viime syksynä hyväksymien periaatteiden mukaan kriteereitä luottamustehtäviin valitsemiselle ovat mm. vaalityö, vaalimenestys ja se, että sama henkilö voi olla kaksi kautta peräkkäin samassa tehtävässä. Täytin kaikki nämä kriteerit, olin kauden alusta lähtien tehnyt hartiavoimin töitä asukkaiden näkökulman tuomiseksi päätöksentekoon ja ympäristöarvojen puolesta. Tein eniten esityksiä lautakunnassa, vastustin toriparkkia ym.

Toki olen kaikkien näiden yli 10 vuoden aikana tehnyt valtavasti työtä puolueen eteen mm. piirin ympäristöjaoksen vetäjänä. Puolestani puhuttiin kokouksessa paljon, kehuttiin mm. sitä miten olen kirjoittanut aktiivisesti lautakuntaraportteja. Kiitos todella paljon kaikille kannattajille! Vastaehdokkaani, josta en ollut ennen kuullutkaan, on varmasti mukava ja fiksu ihminen. On kuitenkin totta, että hän on politiikassa ihan ensikertalainen, ei ollut varajäsenenäkään ennen tätä mutta häntä oli silti yhden äänen erolla esitetty kunnallistoimikunnassa varsinaiseksi jäseneksi. Perusteita ei kuultu. On myös todettava, että rakennus- ja lupalautakunta oli vasta kakkosvaihtoehto hänelle. Äänieromme oli seitsemän ääntä mutta ei niitä yleensä katsota. Lautakunnan miespaikka säilyy esim. samana, varajäsen sai kuitenkin kolmattakymmentä ääntä enemmän. Lopulta äänestystulos oli naispaikasta edustajistossa 51-26, jäin varajäseneksi.

Turun Vasemmistoliiton kuntapoliittisissa ohjelmissa on jo kauan linjattu asukasdemokratian vahvistamisesta kaavoitus- ja rakennusprosessissa. Niissä on myös otettu ympäristöarvot vakavasti. Nämä saimme myös nykyiseen ohjelmaan. Vipun vaaliteeseissä on jo ennen kunnallisjärjestöäkin painotettu rakennetun perinnön säilyttämistä ja ympäristönäkökulmaa päätöksenteossa. Toimin työssäni juurikin sen eteen, että asukkaita aidosti kuunneltaisiin rakentamisessa. Hyvänä esimerkkinä viime torstaina pidetty viimeinen lautakunta, jossa oli käsittelyssä toukokuussa 2019 lautakunnassa ollut poikkeuspäätöksenä myönnetty rivitalorakentaminen. Naapurit olivat huomauttaneet siitä kaavan vastaisena. Teinkin silloin palautusesityksen, jonka perustin maankäyttö- ja rakennuslain määräyksiin naapureiden asemasta, olimme myös yhteyksissä naapurin kanssa jolloin tuli puheeksi hallinto- oikeuteen valittaminen. Viime torstaina saimme tiedoksi hallinto- oikeuden päätöksen, joka keskeytti rakennuslupaprosessin lainvastaisena. Naapuri oli siis oikeassa! Näitä esimerkkejä on vaikka millä mitalla neljältä vuodelta.

Kaupunginvaltuutetut Johannes Yrttiaho ja Elina Sandelin sekä varavaltuutettu Riikka Oksanen hävisivät myös äänestykset. Edustajiston kriteerit luottamustehtäviin valitsemisesta eivät päteneet viikonloppuna. Kyseisten henkilöiden vaalityö ja vaalimenestys olisivat ilman muuta oikeuttaneet jatkoon luottamustehtävissä, esim. Oksanen oli minun tapaani ollut vain yhden kauden omassa lautakunnassaan ja työ oli kesken. Sandelinin valtaisa työ asukkaiden hyväksi kaupunkiympäristölautakunnassa oli kerännyt hurjasti kiitosta. Sillekään ei kuitenkaan haluttu jatkoa. Periaatepapereiden ja käytännön ero on tällä hetkellä todella iso Turun Vasemmistoliitossa.

Sain teiltä kovasti kiitosta näiden neljän vuoden aikana, monet olisivat halunneet työlleni rakennus- ja lupalautakunnassa jatkoa. Yksi parhaista koskaan kuulemistani palautteista on, että edustan asiantuntemusta ja demokraattista itsehallintoa. Olen tosi ylpeä työstäni Turun rakennetun perinnön säilyttämiseksi ja siitä, että olen vakaasti puolustanut asukkaita ja ympäristöarvoja. Pidin arvossa sitä, että puolueen linja valtuustossa kaavojen suhteen jatkui lautakuntatasolla sekä kaupunkiympäristössä että kauttani myös meillä. Taustani ympäristö- ja kansalaisjärjestöistä ja nykyinen asiantuntijatehtäväni olisi ollut tosi vahva tuki lautakuntatyössä myös seuraavan neljän vuoden aikana. Mulla oli tietty myös hyvät suhteet lautakuntakollegoihin ja virkamiehiin. Varajäsenenä on todella paljon vaikeampaa toimia turkulaisten hyväksi, hankalaa neuvotella lautakuntakollegoiden kanssa jne. Aion tietenkin silti tehdä parhaani jos pääsen kokouksiin. 

Koen tärkeäksi että oma näkökulmani tulee näin esiin. Se ei ole minkään osaston tai jonkun muun näkökulma, vaan ihan omani. Kiitos todella paljon vielä kerran kaikille äänestäjilleni kuntavaaleissa ja kannattajilleni näissä viime aikojen äänestyksissä! Työni jatkuu kyllä.



Ei kommentteja: