torstai 28. joulukuuta 2017

Raportti rakennuslautakunnan kokouksesta 28.12.

Tänään oli rakennuslautakunnan kokous, viimeinen rakennuslautakuntana. Vuodenvaihteessa meistä tulee rakennus- ja lupalautakunta ja tehtäväkenttä laajenee kuten olen kertonut. Otettiin yhteispotretti kokouksen päätteeksi😊Laitan sen tänne kun se meille lähetetään. Päästään juhlimaan lautakunnan pikkujouluja seuraavan kokouksen jälkeen tammikuussa. Niistä täytyy tehdä sitten ikimuistoiset rakennuslautakunnan lähes 40 vuotta kestäneen taipaleen kunniaksi. Raporttia siis viimeisestä rakennuslautakunnan kokouksesta seuraavassa. 
Asialistalla oli mm. Kelan julkisivuremontti, myönnettyjä lupia rakennusvalvonnan päätöspöytäkirjoista joista halusin lisätietoa, sekä puiden kaatamista maisematyölupien muodossa.
Kelan remontti tullaan toteuttamaan Museokeskuksen lausunnon mukaisesti ja rakennuksen perinnettä mukaillen, sitä suojellen. Olisi ollut edullisempaa toteuttaa remontti toisin, on toki tärkeää että arkkitehdin näkemyksestä voidaan pitää kiinni. 
Kuten lautakuntaraporttejani alusta, 29.6. kokouksesta saakka seuranneet tietävät, olen museon kannalla ollut miltei joka kerta ja esittänyt museon lausuntojen mukaisia ja niiden henkeä täydemmin noudattavia muutoksia päätösesityksiin. Ymmärrän, että julkisivun alkuperäinen väritys on tärkeä säilyttää, vaihtoehtoisen, ympäristöönsä paremmin sointuvan värin löytäminen olisi myöskin ollut täysin perusteltua. Kunpa Hotelli Seurahuoneen remontissakin olisi yhtä huolella noudatettu museon lausunnon suosituksia, kuten esitinkin.
Lautakunta päätti 2.11. kokouksessaan myöntää luvan Ruissalon vesisosuuskunnalle viemärilinjan rakentamiseen luonnonsuojelualueelle, itse esitin luvan hylkäämistä luonnonsuojelualueelle rakentamisen ja viitasammakon esiintymisalueeseen vedoten. Tänään oli listalla päätöspöytäkirjoissa myönnetty lupa puiden kaatamiseen viemärityöhön liittyen. Kysyin asiasta, miten paljon puita ja mitä puulajia oltiin annettu lupa kaataa, kuulemma hortonomi oli käynyt tarkistamassa vielä maisematyöluvan mukaiset puut ja todennut työn oikeellisuuden. Kun luonnonsuojelualueelle on kerran jostain syystä haluttu mennä operoimaan, ei ole mitään tehtävissä enää mutta hyvä olla tarkkana. 
Päätöspöytäkirjoissa oli myöskin Ruissalossa sijaitsevan lomarakennuksen laajentaminen. Kiinnitin tietenkin huomiota Ruissalossa rakentamiseen, kyse on kuitenkin normaalista, asemakaavan mukaisesta ja pienimuotoisesta laajennuksesta. Koroisiin on myöskin nousemassa jätteenkäsittelyyn liittyvä laitos, jolle on lupa myönnetty. Minua kiinnosti laioksen koko ja toimintaperiaatteet.
Meillä oli kokouksessa myös tosiaan maisematyölupien myöntämisiä. Uittamolla ollaan kaatamassa useampia puita asunto-osakeyhtiön hakemuksesta niin, ettei puista ole tehty kuntokartoitusta vaikka hakemuksen perusteluissa vedotaan vaurioituneiden ja liikaa kasvaneiden puiden poistoon. Minusta arviointi pitäisi tällaisissa tapauksissa olla viranomaisten ja virallisten elinten sekä asiantuntijoiden, ei yksityistoimijoiksi katsottavien tehtävä. Asiantuntijan suosituksesta kaadettavien puiden määrää oli onneksi jo vähennetty. 
Varsin silmämääräisestä ja summittaisesta suhtautumisesta vaikutti olevan kyse myös Katariinassa sijaitsevan, asemakaavan mukaisesti suojeltavan tammen kaatolupaa haettaessa. Puu on päässyt huonoon kuntoon rakennusvaiheessa syntyneiden juurakkovaurioiden ja väärin suoritetun latvuston typistämisen vuoksi, ja on putoavien oksiensa myötä nyt vaaraksi lähiympäristölle. Kyse on siis ikävä kyllä itse aiheutetun vahingon seurauksista. Miten saataisiin ihmisille paremmin tietoa eteenpäin tontilla sijaitsevien puiden oikeaoppisesta hoidosta...Tuntuu tällaisissa tilanteissa, että puuttuu kunnioitusta puita ja luontoa kohtaan.
Kokouksessa myönnettiin rakennuslupia myös kerrostaloille ja varastorakennuksille. Rakentaminen on Turussa reipasta, mutta kuten lohduttomat asunnottomuustilastot kertovat, olisi viipymättä rakennettava nimenomaan laadukkaita ja edullisia kaupungin vuokra-asuntoja, joista on suurin puute. Sehän oli tärkein vaaliteemanikin kunnallisvaaleissa.

Ei kommentteja: