tiistai 13. joulukuuta 2016

Terveisiä nuorisolautakunnan kokouksesta 13.12.

Kokouksen asialistalla oli mm. sopimusavustuksista päättäminen, Halisten nuorisotilan avautuminen, Runosmäen monitoimitalon tarveselvityksen hyväksyminen, sekä strategisten ja operatiivisten sopimusten hyväksyminen.

Avustuksia nuorten yhdistyksille ja järjestöille myönnettiin jälleen, hienoa että niitä on haettu. Pidimme Saskan kanssa esillä sitä, miten tärkeää on se että avustukset todella kohdentuvat nuorten, alle 29- vuotiaiden yhdistyksille ja järjestöille.

On hienoa että Halisiin saadaan nuorisotila, olen menossa tammikuussa avajaisiinkin. Keskustelussa kuitenkin kytkettiin yhteen Halisten nuorisotilan avautuminen ja Kuuvuoren/Nummen nuorisotilan sulkeutuminen vuodenvaihteessa, niinkuin että "kaikkea ei voi saada, että jos jotain saadaan lisää, jostain pitää luopua". 

Itse lähdin siitä, että nuorten vanhemmilta viime lautakuntakokoukseen tullut toivomus Kuuvuoren/Nummen nuorisotilan jatkosta on otettava vakavasti. Kuntalaisia pitää kuunnella. Nuorisotilaan pitää olla nuorella aina mahdollisimman helppo ja lyhyt matka. 

Marraskuun kokouksessa Kuuvuoren nuorisotila-asia meni lisäselvitykseen, ja kysyinkin tänään, missä vaiheessa ollaan selvitysten kanssa, kovin paljoa ei ole tainnut tällä välin tapahtua, kun sain vastaukseksi vain että "selvitetään kyllä". Otin esiin mahdollisuuden löytää tila Katariinan koulun puolella olleesta tilasta, jossa on järjestetty aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaa.

Runosmäen monitoimitaloasiasta päätetään tammikuussa. Pyysin selvittämään siihen mennessä sen, miten turvataan se että tilaan suunnitellut toiminnot kuten juuri nuorisotila ja kirjasto palvelisivat käyttötarkoitustaan parhaalla mahdollisella tavalla. On todella hyvä, ettei nuorille tarvita väistötilaa muutostöiden ajaksi, näin ei nuorten eikä nuorisotyöntekijöiden arki muutu. 

Kun tiloja lähdetään yhdistämään, on vaarana että synergiaetujen hakemisessa menetetään kunkin toiminnan parhaat ja ominaisimmat piirteet. Minusta nuorten pitää voida touhuta vapaasti riittävän isossa ja hyvässä nuorisotilassaan, ja kirjastosta pitää saada hiljainen, rauhallisen keskittymisen mahdollistava tila. Tästä ei ole tarvetta tinkiä. 

Kirjastotoiminta ei kuulu meidän päätettäväksemme. Kiinnitin huomiota kuitenkin siihen keskustelussa ilmenneeseen näkökulmaan, että "kirjastoista ollaan muutenkin kehittämässä kaupunkilaisten vilkkaita kohtaamispaikkoja." Olen aina tässä kohtaa itse tuonut esiin sen, että me itse päätämme mihin suuntaan kirjastolaitos Suomessa kehittyy, on syytä  pitää huolta että kirjastot olisivat juuri hiljaisen ja rauhallisen keskittymisen paikkoja joissa saa halutessaan ja tarvitessaan ammattilaisen apua kirjan valintaan tai tietokoneella säätämiseen. Olen kirjoittanut aiheesta paljonkin. Kyse on luonnollisesti myös kirjastotyöntekijöiden työpaikoista.

Oli pakko kokouksessa ääneen ihmetellä strategisen sopimuksen kohdalla sitä, miten Turku tinkii pienipalkkaisten nuorisotyöntekijöiden lomarahoista, mutta satsaa samaan aikaan miljoonia teatterin remontin lisäkustannuksiin. Saman kaupungin sisällä kohdennetaan rahoitusta hyvin eri perustein ja selkeästi ihan eri arvoasteikolla. 

Muistutin, ettei kaupunginvaltuusto ollut suinkaan yksimielinen lisärahan myöntämisessä, ja siihen tulikin Kokoomukselta heti vastaus; minun toivottiin pysyvän nuorten asiassa. Sanoin siihen, että tämä on just nuorten asia. Miksi nuoriin ei Turussa panosteta, mutta jatkuvasti paisuviin remonttikustannuksiin kerta toisensa jälkeen uhrataan miljoonia ja taas miljoonia. Tämä on ehdottomasti kaikkien turkulaisten, nuortenkin asia. Muistutin myös, että lautakunta on se elin, jossa määritellään, mitkä nuortenpalveluiden asiat ovat merkittäviä ja jotka pitää käsitellä lautakunnassa. Virkamiesten työmäärää ei ole tarvetta näiltäkään osin kasvattaa.

Eva-Liisa Raekallio

Ei kommentteja: